Harini br rase nk masuk kedapur, sempat buat kerang rebus, disiram dgn sos pencicah yg superrr sedappp
Resepinya senang aje ...
Kerang (rebus dulu, kopek kulit dia yg sebelah tu dan ketepikan)
15-20biji cili padi (tumbuk @ kisar kasar)
2-3biji limau kasturi
2sdb sos ikan
Sos cili thai (agak2 aje)
Daun ketumbar
*Gula putih (secukup rasa)
*gula perang (secukup rasa)
** bahan kt atas ni masak atas dapur sampai mendidih ...dah ckup rasa boleh tuang atas kerang rebus ..(air kerang tu buang dulu ye)
SayA dah terjebak resepi viral. Kerang air asam ke apa nama dia ? Merecik rasa die
Kerang air asam Ala Thai... mmg pergggghhhh sangat2.. rugi kalau peminat kerang tak cuba resepi ni.. saya pun jatuh hati sudah berkali2 dgn keenakannya... ❤️️❤️️❤️️❤️️❤️️
Kerang Air Asam (Pedas Manis)
1kg kerang - bersihkan cengkerangnya hingga betul2 bersih..rebus sampai masak..kemudian buang separuh kulit kerang..tinggalkan separuh bersama isinya
5 ulas bawang putih
6-7 biji cili api (ikut tahap kepedasan masing2)
1 1/2 keping kecil gula kabung
1 sudu kecil pes asam jawa adabi - di kacau dgn 2 sudu besar air panas (kemasaman ikut citarasa anda juga ye..)
1 sudu kecil garam halus
2 biji limau nipis -,dipotong (perah & kulit digaul sekali nanti utk dapatkan aroma citrus)
1 biji tomato - dipotong mengikut citarasa anda
Cara2:
1- Rebus kerang. Kopek sebelah. Asingkan.
2-tumbuk cilipadi, garlic, gula melaka, tomato secara berperingkat. Separa lumat.
3-masukkan air asam jawa. Sebatikan
4-perah air limau nipis. Pastu masokkan skali dengan kulit limau.
5-masukkan garam. Gaul
6-dah sebati semua curahkan atas kerang yang dah direbus tadi. Siap
Rujukan masak ape HARINI
Google dan facebook
#HomemadeByRoselyza
No comments:
Post a Comment