Followers

...SELAMAT MEMBACA DAN MENGODEK....



PELAWAT :


SINCE 03 MARCH 2010

Monday, August 8, 2016

TIPS MEMILIH TEMBIKAI YANG TERBAIK

Cara2 memilih tembikai yang terbaikk. isi yang menarik dan manis..

DEMAM DENGGI KALI KE DUA BOLEH BAWAK MAUT

Pengalaman denggi kali ke 2 sangat2 dasyat.. Denggi yang pertama dulu kena , platlet paling rendah 70 je. Tue pun 7 hari telantar.. masa nie 1 ofis kena denggi.

Denggi yang ke 2 nie siap kena naik ambulan dari klinik kesihatan ke emergency hospital.. Platlet darah menjunam jatuh tersangat pantas. Hari ke 3 drop smpai 60. Hari ke 4 drop sampai 6. Semuanya berlaku terlalu pantas. Tekanan darah mule rendah. Doc masukan air garam pakai drip. Tuhan je tau pedih nye masa masuk air garam dekat urat2 tangan. Pedih mencucuk2..

Masa dalam keadaan kritikal , berlaku byk pendarahan. Termasuk pendarahan dekat gusi yg banyak... Perut dalam keadaan agak tegang . Masa nie hati agak bengkak.. Tido mengereng pun xblh. Selama sakit. Tido hanya dlm keadaan telentang . Lemah xpayah cakap. Pucat sebab hari2 setiap jam doc akan ambik darah utk pastikan kondisi dlm keadaan stabil.. badan lebam2.. masa platlet rendah. Darah susah nk stop.. masa nie doc sangat berhati2..

Setiap hari doc2 pakar akan check. Setiap hari dan setiap jam check suhu , nadi , tekanan darah diambik setiap masa.. Pastikan minum dan air yang masuk selari dengan kencing yang keluar.. Supaya organ dalaman masih berfungsi baik. Selera makan sangat2 out. Xboleh telan ape pun. Tpi kena paksa juga sbb perut dh start masuk angin. Muntah dan cirit birit buat tekanan darah makin jatuh. Masa nie agak stress sbb setiap org yang nak melawat hanya dibenarkan 2 org dlm 1 masa. Tak dibenarkan menjaga . Sbb ward nie mmg doc n nurse akan setiasa pantau setiap jam.

Alhamdulillah sekarang tengah beransur pulih.. atas doa kawan2 ,keluarga yang sentiasa setia bersama2.. masa dlm keadaan kritikal setiap hari pk. Ade ke lagi esok untuk aku bernafas dkt dunia nie.. sbb denggi mmg mampu membunuh.. masa tengah sakit ramai kawan2 dtg melawat . Terharu sgt2.. terima kasih byk2 . Untuk ucapan dan doa kalian juga.. untuk rakan2 FB yang tak putus2 mendoakan..

Untuk yang demam . Jangan ambik mudah. Segera ke klinik . Denggi boleh membunuh. Bile lewat tau kita denggi. Segala organ dalaman akan terjejas. Elakan ambik panadol bile demam. Banyakan minum air terutama air masak.. jage kesihatan.. sekarang denggi tengah bergerak aktif.. Percayalah denggi nie terlalu seksa dan teruk. Sakitnya tuhan je tau.. badan kita mcm diperah2 sehingga kering.. melalui kencing dan peluh je yang akan buat virus ini akan keluar dri badan..

CARA CARA BERMAIN POKEMON GO , TIPS , TRICK DAN RAHSIA

Ramai org belum tahu bermain pokemon go dengan cara yang betul. ade pelbagai cara dan tips yang sebenarnya untuk sukses bermain....

MAIN POKEMON GO Paling Mudah

Rahsia dan Tips serta Trik Cara Bermain Pokemon GO Paling Mudah dari

Amacam demam pokemon go sedang melanda Malaysia, kali ini kita share tips dan trik rahsia bermain Pokemon Go. Mungkin sebagian dari korg dah pernah mendengar beberapa trik ini namun pasti diantaranya juga baru tahu dengan tips dan trik dibawah, lets kita try terus  membacanya:


1. Cara Mendapatkan Pikachu

Pada awal permainan, kita disuruh memilih salah satu dari tiga Pokemon, namun tunggu dulu , jangan ditangkap dulu. Untuk mendapatkan Pikachu, kalian harus berjalan meninggalkan tiga pokemon tersebut hingga mereka muncul kembali, lakukan sampai 5 kali. Nah yang kelima kalinya ini Pikachu akan muncul bersama tiga pokemon lainnya. Kamu boleh terus menangkap Pikachu .

2. Cara Mendapatkan Pokecoins Dengan Mudah

Pokecoins boleh didapatkan secara Percuma dengan cara Menang di Gym Battle sebanyak mungkin. Kamu akan mendapat 10 coins untuk satu kali Gym Battle. Kalau kalian sudah naik ke level 5 maka kalian boleh terus datang ke Gym Arena dan mendaftar Gym.
Ada 3 pilihan Gym yaitu kuning = instinct, merah = valor dan biru = mystic. Pastikan kamu memilih warna Gym yang dipilih oleh orang kebanyakan misalnya team merah atau Valor.

3. Cara Menangkap Pokemon
Ketika kalian melihat pokemon dan akan menangkapnya, yang kalian harus perhatikan adalah lingkaran pokemon! Saat kita menahan Poke Ball lingkaran tersebut akan semakin mengecil, saat dirasa sudah boleh melempar Poke Ball kearah pokemon. Semakin kecil lingkaran maka semakin mudah Pokemon untuk boleh ditangkap. Kalau melempar Poke Ball saat lingkaran masih besar, terkadang Pokemon boleh keluar atau lepas sendiri. Pastikan Poke Ball jatuh tepat didalam lingkaran. Exp Point yang akan kalian dapat adalah +10 exp point untuk Nice throw, +50 exp point untuk Great throw, dan +100 exp point untuk Excelent throw.

4. Perbezaan Warna Pokemon

Masih soal tangkap-menangkap Pokemon, kalian boleh lihat pada lingkaran, kalau lingkaran berwana hijau artinya itu adalah pokemon biasa dan mudah untuk ditangkap. Kalau lingkaran berwarna kuning itu adalah pokemon rare atau agak susah untuk ditangkap. Sedangkan untuk lingkaran berwarna merah itu artinya pokemon paling best dan susah sekali untuk ditangkap. Lingkaran warna pokemon tergantung pada CP (combat point), semakin besar cp maka semakin susah pula pokemon tersebut untuk ditangkap. Baca juga cara menangkap pokemon paling mudah

5. Cara Menetaskan Telur Pokemon

Telur pokemon boleh didapatkan percuma dari poke stop. Untuk menetaskan pokemon kalian harus bejalan kaki, atau naik dengan basikal, naik motor bahkan kereta. Namun yang perlu diperhatikan adalah jangan terlalu cepat kerana apabila kamu berjalan terlalu cepat maka langkah tidak akan sempat dihitung. Telur hanya bisa ditetaskan dengan cara berapa jauh kita berjalan ada telur yang 5 km dan 10 km. Untuk telur 5 km, kamu harus berjalan sejauh 5 km baru setelah itu telur boleh menetas dan mengeluarkan jenis pokemon baru.

6. Cara Evolve Pokemon (evolusi pokemon)

Untuk membuat pokemon berubah menjadi lebih kuat maka kamu harus menaikan levelnya dengan evolusi. Cara menaikan level pokemon adalah dengan mengupgradenya. Tapi kamu harus memiliki cukup candy untuk boleh upgrade. Candy boleh didapat dengan mengangkap pokemon dan mentransfer pokemon ke porfesor. Jika kamu memiliki pokemon yang dirasa tidak bagus kamu bisa mentransfernya ke porfesor dengan cara: pilih pokemon > scroll kebawah > transfer. Kamu akan mendapatkan satu candy yang bisa digunakan untuk meng-evolve pokemon lain yang sejenis. Misal kamu memiliki banyak sekali Pidgey, kamu bisa mentransfernya ke profesor dan mendapatkan satu Pidgey candy. Kumpulkan candy sebanyak mungkin agar Pidgey bisa berubah menjadi Pidgeoto yang lebih kuat lagi.

7. Cara Mendapatkan Pokemon Paling Mudah

Kamu dapat menggunakan Incense untuk menarik pokemon-pokemon ke tempat kamu berada, satu kali pasang inscense berdurasi 60 minit dan boleh mendapatkan kurang lebih 6 pokemon. Kamu juga boleh menggunakan lure module. Lure module ini berfungsi sama halnya dengan incense namun hanya boleh digunakan di Poke Stop dan berdurasi 30 minit. Keuntungan dari Lure ini adalah tidak hanya kamu yang boleh mendapatkan pokemon, namun pemain yang berada disekitar juga akan mendapatkan manfaat yang sama.

8. Cara Naik Level Paling Cepat

Apabila kamu sudah mendapatkan lucky egg jangan dulu digunakan. Kamu simpan hingga pada waktunya nanti digunakan. Kapa itu? Gunakanlah lucky egg ini saat kamu menetaskan telur atau telurnya hampir menetas. Usahakan kamu memiliki banyak telur yang akan ditetaskan. Lucky egg berfungsi sebagai double EXP. Jadi jika kamu berhasil menangkap pokemon atau menetaskan telur, exp kamu akan bertamah dua kali lipat apabila kamu memiliki lucky egg. Exp paling besar adalah menetaskan telur kemudian evolve.

tips dan trik rahsia bermain Pokemon Go semoga bermanfaat buat korg. Tangkap pokemon sebanyak-banyaknya namun tetap memperhatikan keadaan sekitar. Jangan Pegang HP waktu drive.. lihat kiri-kanan saat akan menyeberang jalan..

sakura empire

Saturday, August 6, 2016

Produk sakura pelangi empire ke luar negara

Sakura pelangi empire ade mengeluarkan bermacam2 jenis produk dari pasta ke sambal.

□ Sambal Hitam belimbing buluh
□ sambal Hijau terung pipit petai
□ Sambal tempoyak bilis petai
□ Sambal tomato penyet spicy

Bermula setahun yang lalu. mengorak langkah maju kehadapan perlahan2... Sambal2 yang menjadi kegilaan customer yang tak pernah jemu2 repeat order... bOleh layari FB sakura pelangi empire dan ade pelbagai macam update dan info dekat situ.. paling hot dan laku keras konfem2laa sambal tempoyak bilis petai... siap dah pegi merata dunia ke kuwait , ke doha qatar , ke korea ke jepun ke Loughborough UK dan ke merata dunia yang lain... dasyat2.. perkembangan  yang sangat dasyat... tq Allah..

Sambal hitam kita pun jadi kegilaan ramai org.. samb hitam belimbing buluh yang super pedas.  lain dari lain. boleh try dulu.

Thursday, May 7, 2015

Hari keempat dan kelima yang terakhir: Percutian ke lombok , gili trawangan dan kuta 5D4N

Hi dah bace dari episod 1 2 3 dan yang ini yang terakhir.....
ok hari ke 4 aku xbanyak berjalan sebab rakan aku nk pulang dalam petang nye ke kuala lumpur lebih awal sebab dorang dah dapat sehari awal dari kami.


sepanjang di sengigi duduk di bumi aditiya... kami macam seakan menyesal sebab x duduk di gili lebih dari 2 hari. sebab sengigi xde ape... melainkan kalau ko nak p air terjun. p gunung rinjiani atau p kuta.. elok sangat lag stay di sane lebih lame....  bagi aku aku xnak laa hadap air terjun tue... aku duduk sengigi naik motor sewa motor dalam RP50K bersamaan dengan RM15. senang nak congak korg kali je dengan 3.. 50x3 ..  20X3.. dapatlah harga dalam ringgit malaysia..

MALAM tue kami rayau2 p art market... esok kami kuar dalam tengah ari p mataram . konon nk p pasar cakranegara... konon bace dari blog pasar situ murah2 kalau nk beli barang2...
pak supir deraman pun bawak.. dari awal dia cakap pasar cakranegara nie barang2 dari bandung. jangan EXPECT apa yang ade dekat sane tue murah macam di bandung.. harga nye akan jadi 3 4 kali ganda dari sane..

aku memang penah ke bandung.. aku tau harga bandung dan compare dengan situ.. mahal.. sama macam ko p beli barang dekat kedai hari-hari je.. atau p dekat jalan tar. lagi murah... nak cakap aku salah tempat xtau laa.. sebab pak supir yang bawakkan kan... dia bagi tau.. lombok nie cume ade 4 je barang yang murah yang bole dijadikan icon pada lombok.. 1- songket 2- pearl atau mutiara 3- baju2 lombok 4- ukuran kayu/keychain atau bleh p art market situ banyak karya2 dari masyarakat dia.. harga ok laa xmurah sgt.. tapi sangat ok..

mangkuk ukiran kayu boleh dapat serendah RP150. NANTI aku upload gambar yea...
aku beli songket harga dalam RP150 RP100 . PEARL aku xsinggah sebab xsemua org suke pakai.. songket beli untuk ,my bonda dan anak sedara .

time nie kami jalan2 di mataram sambil singgah makan di RM AYAM  TALIWANG IRAMA.. kami makan 3 org ambik set RP150 macam2 ade.. siap air nasi. ayam ikan .. tahu dia sangat fresh.. sedappp ikan bakar dia sangat sedapp.. ayam taliwang dia kecik je.. daging sikit.. mcm ayam katik ke ape eh?? hahahha

ok kami shoping di sasaku.. siyes aku sangat suke tempat nie.. segalanya ade... harga sangat berbaloi.. comel2 je barang2 dia.. t shirt dia.. harga sama mcm di malaysia dan ada yang comel2








cool giler kan baju2 di sasaku.. ade banyak lagi barang2 cool.. ok sasaku nie korg leh stay di gili dan ajak pak supir p sane untuk shopingggggggggggg......................


ok sambung hari terakhir sekali k...

hari terakhir kami.. pukol 9 dah bangun daaaa..... sesiap pak supir da tunggu daaa... kami kononnye nak ke kuta... saje nk tengok2 kuta kan.. flight pkol 7malam.. ade la sikit masa lagi.. kawan dah cite kuta tue so so je.. tapi degil nak g gak...

perjalanan ke kuta jauh gak sampai sane dalam tghari kol 12.. dalam 3 jam kot. sampai sane konon singgah kedai makan tapau. nk makan tepi pantai.. siap bungkus nasi padang... dengan air  sekali..

 sampai pantai aan tgk kami dah stat di kerumi nie oleh penjual2... sedikit rimas.. kalau korg beli kt sorg konfem 1 kg kerumun korang.. aku xde beli pape kt sane. tpi situ kain sarung murah 4 & 5 leh dapat RP100 kt sasaku 1 je dah RP55.. barang yang sama..

kain sarung beli la kt sane kalau nk singgah.. ok kami cari port nk makan.. sampai sane dah duduk dah bukak makanan datang 6 ekor anjing keliling kami. yaALLAH mati selera aku.. putus selera. dah la lapar.. anjing tue ikut je kami kesane sini... hilang selera... teruss

duduk dalam sejam.. ade laa org offer p batu payung.. kami jadi rimas sebab budak2 kekecik mintak sedekah, jual barang. kuta mundur.. xde kemajuan. kt sane org2 dia xmcm gili dan sengigi.. kt sane mcm suke memaksa.. follow kita.. paksa2 beli..

duduk sejam.. terus cakap kt pak supir balik laa kite p jalan tempat lain.. atau terus ke airport.. makanyaa kami terus balik. pak supir tanya. aik koknya ngak seronok ya disini? ramai rata2 datang ke sini asyikk bangat dengan keindahan pantainyaa... kami balas capek sedikit mass.. hahaaha klakor...

bagi aku mungkin lepas 5  tahun lagi kuta makin maju dan dia akan sehebat gili.. setanding gili. buat masa nie cam out sikit laaa.. xmenarik.. kusam... dan agak mundurr..

kami singgah di sasak sade.. macam perkampungan penenun kain songket... tawar setengah harga.. dapat lag grad A RP150.





MAKANYA DAPAT AKU SIMPULKAN DI GILI TRAWANGAN JAUH LEBIH SERONOK DARI YANG LAIN.........................


tapi kan jangan ambik bulat2 info aku.. bace jugak info lain.. supaya ade jugak tempat2 lain yang bisa kalian lawati.... lain org lain caranyaa.. betul x?



cite menarik yang lain

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...