Followers

...SELAMAT MEMBACA DAN MENGODEK....



PELAWAT :


SINCE 03 MARCH 2010

Wednesday, May 17, 2017

Sambal Yang Wajib Ade Masa Ramadhan

( MENGGEMPARRRKAN..... !!!!  TERCARIK CARIK SAMBAL PODEH BERAPI , RESEPI ORI TERSEDAP NO. 1 MALAYSIA.. )

  SEMPENA PUASA , SAMBAL WAJIB ADA UNTUK PENAIK SELERA DI WAKTU SAHUR & MEMUDAHKAN KORANG UNTUK JIMAT MASA  SAHUR & BERBUKA... JIKA KORANG MEMPUNYAI TABIAT PERUT NASI YANG MELAMPAU-LAMPAU, SI PEMAKAN PEDAS TEGAR. PEMBURU SEGALA JENIS SAMBAL, MENCARI SAMBAL TERSEDAP , MANTAP,  PEDAS & MENYENGAT.. KAW-KAW PUNYE PEDAS TAPI NAK SEDAP, SESEDAP MASAKKAN IBU, CUBAKAN PENANGAN , SAMBAL SAKURA YANG MAMPU MENGELETEK SELERA KORANG...!!
.
.
"Sambal sakura nie memang berhantu , kalau sekali Cuba , konfem repeat order,  jadi santapan wajib setiap hari untuk kami 1 keluarga, makan nasi putih dengan sambal pun dah cukup Heaven.. #sambalsakura mmg berhantu , Cukup segala rasa.. perfect 10 bintang , 5 jenis sambal semuanye sedap , feberet saya.."
Datin Rafidah 40
#Kajang

"Dekat universiti susah nak cari makan yang jimat. kadang2 study sampai lewat malam. tekejar2 nak pegi kelas. dengan adanya sambal sakura. saya boleh jimat masa , duit & tenaga... terima kasih sambal sakura"
Anis 19
#UPM

"Malam-malam selalu lapar , malas masak  sbb penat bekerja, bukak je sambal , terus ambik nasi & makan. 5 minit dah kenyang. jimat betul masa saya. sedor2 dah tesandar kekenyangan penuh nikmat.. sedap gilerr. senang bawak travel.."
En. Hafiz 35
#Ampang

HOMEMADE TRADITIONAL , PREMIUM QUALITY , FRESH, TASTY & SPICY ... READY TO EAT TANPA PERLU DIPANASKAN..

#sakurapelangiempire mempunyai 5 jenis sambal , Antaranya :
1. sambal tempoyak bilis petai
2. sambal hijau padang
3. sambal hitam pahang
4. sambal tumis penyet
5. sambal bilis cili api.

Apa yang special dengan sambal Sakura PelangiEmpire??

1. #JIMAT MASA
- Dengan sambal sakura , Anda akan lebih Jimat masa... Tengah malam lapar2.. Bukak je penutup botol.. ceduk makan dengan nasi putih..  nak sedap goreng laa telur.. Dalam keadaan apa pun Sambal sakura mempermudahkan anda...

2. #PENAMBAH SELERA MAKAN
- Untuk orang yang patah selera makan / Kurang selera makan.. Dorg menjadikan sambal sakura sebagai penambah selera makan.. biasa baik dari demam , baru baik dari sakit.. yang tak de selera makan.. macam tue jugak untuk ibu-ibu pregnant... dorg yang xde selera. makan muntah makan muntah.. Dorg akan order sambal sakura.. laju laju makan.. sedar sedar dah 3 pinggan.....

3. #JIMAT TENAGA
-Tak perlu Nak tumbuk tumbuk cili.. Nak kopek bawang.. Tumis tumis. Nak kopek bilis... Semua dah siap... Tinggal nk Ngap je.. READY TO EAT.. tak payah panaskan2 daa... bukak penutup ngapp..

4. #SENANG BAWAK TRAVEL
- Bila travel,  susah nak cari makanan HALAL.. dengan Sambal sakura.. Senang... Bawak je.. Sampai sane Makanan dengan nasi putih pun cukup...Makan dengan bubur , megi, Kekadang tekak tak boleh terima makanan negara2 tue.. dengan adanya sambal sakura.. SENANG , MUDAH dan paling penting Sedap... Mudahkan.. Dah ramai bawak sambal kami travel merata-rata..

5. #UNTUK YANG DUDUK OVERSEA
-Biasalaa... kalau duduk oversea.. kita mesti teringin nak makan makanan Melayu , sambal sambal.. podeh podeh. Cili -cili... Dengan adenye sambal sakura.. dah tak perlu risau.. dapat makan sambal tempoyak.. sambal bilis cili api. sambal hitam. sambal hijau padang , sambal penyet.. macam2 sambal... semuanya produk sakura.. Yang penting bila makan sambal sakura mesti teringat masakkan mak..

6. #JIMAT WANG
-Dengan Sambal sakura berat 220gram.. Setiap sambal bertahan makan sehingga semggu. bergantung pada tahap korg layan laaa... ade jugak yg habis sebotol sehari hahaha.. so setiap sambal nie.. boleh makan smggu sesudu.... Layan layan... dan korg  dah jimat...

7. #MENJADI Ejen SAMBAL sakura
- Bukan hanya dapat menikmati kesedapan , keenakkan sambal.. tapi jugak boleh jadi sumber income untuk duit geli2 korg. tambah pendapatan.. biasa sambal sakura nie. bile org rasa, orang akan repeat...

** Sambal sakura dah terbang ke merata dunia.. dah ade ejen di beberapa negara.. Dengan resepi special dan secret recipe..  rasa macam mak mak masak nie buat sambal sakura sangat2 di minati... 😍😍😍

Whatsapp 01127028086

Whatsapp 01127028086

Whatsapp 01127028086

Love ❤
Sakura Pelangi Empire

Tips | Australia & New Zealand : Makanan yang Boleh / Tak Boleh bawa masuk!

Tips | Australia & New Zealand : Makanan yang Boleh / Tak Boleh bawa masuk!
Assalamualaikum!!!

Bila kita dah mula merancang untuk terbang ke mana-mana famous cities kat Australia mahupun New Zealand. Perkara pertama ataupun yang menjadik kerisauan para pelancong adalah berkaitan makanan.

Kita sedia maklum kalo datang melancong ke negara yang penduduknya bukan majoritinya adalah Islam, makanan halal adalah menjadi satu masalah agak besar kepada kita semua. Kang jadik lapar pulakkan dahtu takleh nak travel jejalan. Tetapi di Australia, ada bahan makanan halal jika nak beli tapi kebanyakkan adalah sedikit mahal dan bagi mereka yang nak jimatkan belanja sudah semestinya nak bawak sedikit sebanyak bahan makanan dari Malaysia. Betol tak? Aku pun begitu jugak. Kadang-kala kemut jugak. Nak save bajet katanya.

So, since masih ramai lagi yang agak kurang jelas mahupun malas nak buat kajian terperinci berkenaan makanan apa yang boleh bawak dan tak boleh bawak masuk ke dua buah negara ini yakni Australia mahupun New Zealand. Aku rangkumkan entry ni sebab requirement ataupun rules yang dikenakan oleh kedua-dua negara adalah sama ataupun lebih kurang. Entry ni jugak menandakan aku dah muak atau benci nak menjawab soalan berkaitan makanan boleh tak boleh untuk bawak masuk ke Australia ataupun New Zealand. Pfft!

Mengikut hasil pembacaan aku yang tak seberapa ni. Australia or New Zealand is very proud of its "STRICTEST QUARANTINE LAW IN THE WORLD". Kita mesti ingat dua buah negara ni tak penah kene wabak penyakit "hands, foot and mouth disease" yang teruk. Dorang ni begitu menjaga tentang ni. Yelah, dua-dua buah negara ni bukan terbentuk daripada tanah besar. Ianya sebuah benua ataupun pulau.

Ok takmau membebel panjang lebar, aku teruskan kepada agenda utama aku. Harus diingatkan apa yang aku type ni adalah hasil input dari pengalaman aku sendiri, pembacaan dan jugak pengalaman orang lain jugak. Harap maklum.

Makanan yang BOLEH dibawa:
Mee segera seperti Maggi/Mamee/Bubur Nasi yang berperisa ayam, kari, vegetarian dsb.
Ikan sardin/tuna dalam tin
Rencah sambal tumis, kari ayam, kuah kacang seperti jenama Brahims, Aliff dsb (kecuali yang ada bunga cengkih)
kiub ayam, tomyam especially jenama Maggi (jenama ni amat femes kat sana)
ikan bilis (dipaketkan di kilang seperti beli kat Tesco ataupun Giant)
beras, bihun, spageti dan lain-lain yang tidak mempunyai unsur-unsur terlarang seperti telur
Nescafe / tea 3-in-1 (yang ni aku baru tau sebab takde susu, hanya guna non-dairy creamer)
Susu formula untuk bayi ataupun anak-anak kecil
ubat-ubatan yang dinasihat/dibenarkan (prescribed by) oleh doktor. Panadol atau balm boleh bawak
rempah ratus yang berbentuk serbuk dipaket/dibeli di Tesco ataupun Giant

***Makanan yang Boleh di bawak termasuklah sambal2 kami , iaitu sambal sakura ... ** Boleh dapatkan sambal kami whatsapp 01127028086

Makanan yang TIDAK BOLEH dibawa:
serunding daging/ayam
bahan makanan yang mengandugi telur
hasil tenusu seperti susu, cheese, mayonis dsb
minuman/makanan yang mengandungi coklat ataupun susu (Milo 3-in-1)
buah-buahan
rempah ratus yang berbentuk bijik seperti bunga cengkih, lada hitam yang masih belom dikisar
daging, ayam mentah ataupun makanan yang berunsurkan bahan-bahan ini

Sebelum kita turun dari kapal terbang, kita akan diberikan "ARRIVAL CARD", jangan lupa untuk "TICK" pada ruangan disediakan seperti makanan ataupun ubat-ubatan yang dibawa. Please declare whatever u bring. Kalo anda didapati tertangkap dan jika sabit kesalahan membawa bahan terlarang. Anda akan disaman on the spot lebih kurang AUD340+++ jika sabit kesalahan. Selain itu, boleh dibicarakan, denda lebih dari AUD60k ataupun penjara selama 10 tahun.

Kalo boleh, asingkan siap-siap bahan makanan yang kita bawak tu dalam satu beg/kotak. Sediakan senarai ringkas bahan makanan yang dibawak tu just in case pegawai tu tanya dan periksa. At least, we are being prepared. Takdelah terkeluar bra, spender kalo makanan tu dalam beg pakaian.

Dan lagi satu, beras, sayuran, telur, roti dsb semua tu boleh beli kat sana je. Takde mahal mana pun. Buat berat beg je bawak semua tuh.

Adalah amat amat amat BODOH kalo tertangkap jugak akibat takmo declare punya pasal.

Untuk dapatkan maklumat lebih lanjut untuk apa yang perlu di "DECLARE", boleh rujuk di website ini               ---> Australia Biosecurity & Examples

Satu lagi peringatan, "LUCK" adalah sesuatu yang kita taktau yang terjadi kepada diri sendiri mahupun orang lain. Ada sesetengah orang dia bawak benda yang actually dilarang dibawak masuk. Tapi time dia bawak tu, terlepas dari pihak imigresen untuk diperiksa. Itu kita katakan "LUCK" dia baik time tu.

So, katakan anda, anda dan anda yang berkawan dengan mereka yang bernasib baik tu menberi anda nasihat/pendapat silalah jangan amek pusing atau percaya bulat-bulat. Sila buat kajian dengan terperinci berkaitan apa yang boleh dan tak boleh bawak masuk ke Australia mahupun New Zealand. Anggapkan diri anda tu tak bernasib baik dan mungkin terkantoi kalo bawak jugak akibat berani mati takmo declare. Kalo bawak jugak dan declare, kemungkinan besar makanan tu akan dibuang terus ke dalam tong sampah.

Baiklah itu sahaja bebelan aku untuk kali ni. Semua yang baik itu datang dari Allah S.W.T dan yang buruk tu semuanya datang dari khilaf aku sendiri. Lepas ni takmau cerita dah pasal makanan boleh tak boleh ni. Pegi mampos semua.

Sekian.. wasalam. 

Sambal Boleh Bawak Masuk Australia

Seperti yang kita tahu , Australia melarang banyak makanan untuk masuk kedalam Negara mereka... Setiba di airport , anjing pengawas akan Mengawasi luggage korg...

Tapi , Sambal sakura lepas masuk di Australia.  Makanan yang boleh dibawak ke australia. Dah beberapa puluh kali , customer kita bawak sampai ke sane....

Makanan halal mmg susah nk cari dekat sane , kalau ade pun mesti Mahal.. Nak jimat. bawaklah sambal.sakura nie pergi austalia... Korg xkan lapar lagi.. siap boleh makan makanan citarasa malaysia dkt sane.... Sambal tempoyak bilis petai lepas aje..

Sambal Hitam pahang , sambal bilis cili api , sambal hijau padang & sambal tumis penyet..


Wednesday, March 22, 2017

Mencari Ejen untul Sambal Sakura Pelangi empire



Anda ingin mencari duit pendapatan Sampingan?? 
MENJADI EJEN SAMBAL SAKURA PELANGI EMPIRE??
Yang femes dan sedap dan dah terbang ke merata dunia?? yang rasa sehebat air tangan bonda... rasa tradisional yang tiada tandingan.... sambal sakura boleh membantu anda..

#sakurapelangiempire

Apa yang special dengan sambal Sakura PelangiEmpire??

1. #JIMAT MASA
- Dengan sambal sakura , Anda akan lebih Jimat masa... Tengah malam lapar2.. Bukak je penutup botol.. ceduk makan dengan nasi putih..  nak sedap goreng laa telur.. Dalam keadaan apa pun Sambal sakura mempermudahkan anda...

2. #PENAMBAH SELERA MAKAN
- Untuk orang yang patah selera makan / Kurang selera makan.. Dorg menjadikan sambal sakura sebagai penambah selera makan.. biasa baik dari demam , baru baik dari sakit.. yang tak de selera makan.. macam tue jugak untuk ibu-ibu pregnant... dorg yang xde selera. makan muntah makan muntah.. Dorg akan order sambal sakura.. laju laju makan.. sedar sedar dah 3 pinggan.....

3. JIMAT #TENAGA
-Tak perlu Nak tumbuk tumbuk cili.. Nak kopek bawang.. Tumis tumis. Nak kopek bilis... Semua dah siap... Tinggal nk Ngap je.. READY TO EAT.. tak payah panaskan2 daa... bukak penutup ngapp..

4. #SENANG BAWAK TRAVEL 
- Bila travel,  susah nak cari makanan HALAL.. dengan Sambal sakura.. Senang... Bawak je.. Sampai sane Makanan dengan nasi putih pun cukup...Makan dengan bubur , megi, Kekadang tekak tak boleh terima makanan negara2 tue.. dengan adanya sambal sakura.. SENANG , MUDAH dan paling penting Sedap... Mudahkan.. Dah ramai bawak sambal kami travel merata-rata..

5. UNTUK YANG DUDUK #OVERSEA
-Biasalaa... kalau duduk oversea.. kita mesti teringin nak makan makanan Melayu , sambal sambal.. podeh podeh. Cili -cili... Dengan adenye sambal sakura.. dah tak perlu risau.. dapat makan sambal tempoyak.. sambal bilis cili api. sambal hitam. sambal hijau padang , sambal penyet.. macam2 sambal... semuanya produk sakura.. Yang penting bila makan sambal sakura mesti teringat masakkan mak.. 

6. JIMAT #WANG
-Dengan Sambal sakura berat 220gram.. Setiap sambal bertahan makan sehingga semggu. bergantung pada tahap korg layan laaa... ade jugak yg habis sebotol sehari hahaha.. so setiap sambal nie.. boleh makan smggu sesudu.... Layan layan... dan korg  dah jimat... 

7. #MENJADI Ejen SAMBAL sakura
- Bukan hanya dapat menikmati kesedapan , keenakkan sambal.. tapi jugak boleh jadi sumber income untuk duit geli2 korg. tambah pendapatan.. biasa sambal sakura nie. bile org rasa, orang akan repeat... 

 kami mencari ejen untuk sambal sakura di setiap negeri dan tempat.. boleh PM kami...

** Sambal sakura dah terbang ke merata dunia.. dah ade ejen di beberapa negara.. Dengan resepi special dan KEHEBATAN RASANYA..  rasa macam mak mak masak nie buat sambal sakura sangat2 di minati... 😍😍😍

Love ❤
Sakura Pelangi Empire




Tuesday, February 28, 2017

Tips Grafik Design Untuk Marketing Yang Anda Perlu Tahu

7 Tips Grafik Design Untuk Marketing Yang Anda Perlu Tahu

1. Ketahui Siapa Sasaran Dan Tujuan Marketing

Sebelum kita memulakan perniagaan perkara utama yang perlu ada sebelum kita memasarkan produk ini ialah dengan mengetahui target kita. Untuk siapa produk tersebut dan apa tujuan marketing yang perlu kita capai. Nak pergi mana-mana mesti kena ambil tahu tujuan dan matlamat akhir bukan?. Kenal pasti dan keputusan samada untuk tingkatkan jualan atau untuk tingkatkan kesedaran pelanggan. Sesetengah produk perlukan “awareness”. Design untuk awareness digunakan untuk tingkatkan kepentingan dan keperluan produk kepada pelanggan

2. Gunakan Font Yang Menarik Dan Jelas. Limitkan 1-2 Font Sahaja

Penggunaan font sangat penting. Terdapat banyak font yang boleh anda pilih. Namun, pastikan anda pilih tidak lebih dari 2 jenis font. Mengapa saya tekankan tidak lebih dari 2 jenis font? Ini kerana font sangat memainkan peranan penting dalam memperkenalkan produk. Contoh jika dalam satu kertas A4 mempunyai 5 jenis font adakah anda akan merasa tertarik atau serabut dengan pelbagai bentuk jenis tulisan? Sudah pasti anda rasa serabut bukan? Sebab itu saya tekankan penggunaan font mesti tidak lebih dari 2 jenis font. Supaya mesej yang ingin anda sampaikan kepada pelanggan akan diterima dengan mudah.

3. Warna Yang Kontra Penting Untuk Grafik Design

Warna boleh menunjukkan penekanan mesej . Mata manusia lebih mudah tertarik dengan warna yang terang seperti merah, kuning dan biru. Pilih warna yang sesuai berdasarkan mesej bisnes anda. Pastikan warna yang anda pilih tidak membuatkan produk anda menjadi suram disebabkan warna yang digunakan tidak menonjol. Warna yang kontra adalah warna yang bertentangan. Peranan warna sangat penting kerana warna dapat berhubung terus dengan hati. Pastikan anda menggunakan warna yang kontra dengan tepat. Kerana kesilapan dalam pemilihan warna akan memberi efek kepada tarikan pada produk anda.

4. Mesej Yang Padat Dan Kena Dengan Sasaran Pasaran

Pastikan apa yang anda ingin sampaikan tepat kepada pelanggan kerana mesej yang betul dapat menarik pelanggan dengan lebih mudah. Gunakan tagline yang menarik . Marketing ibarat hypnosis. Anda berikan ayat pick-up supaya pelanggan merasa teruja dan tertawan untuk mencuba produk atau servis. Anda juga perlu menggunakan ayat yang mudah supaya mesej yang ingin disampaikan mudah difahami. Contoh anda ingin menjual kek coklat brownies pastikan anda menggunakan mesej yang padat dan kena pada sasaran pasaran seperti “lazat , padat dengan coklat dan cair di dalam mulut” pastinya pelanggan akan membayangkan kelazatan coklat yang cair di dalam mulut. Itu antara contoh yang ringkas dapat saya terangkan.

5. Icon Atau Logo Yang Sesuai

Tekankan penggunaan icon atau logo. Logo dapat meningkatkan kesedaran pelanggan terhadap brand produk dan servis. Kenapa perlu menggunakan icon atau logo yang sesuai? ini kerana jika anda menggunakan icon yang tidak sesuai akan menyebabkan kekeliruan kepada pelanggan. Contoh anda ingin jual ayam kfc tapi anda tidak menggunakan icon ayam sebaliknya anda guna ikon burung unta, adakah anda rasa ia icon yang betul??? Jadi disini sebagai usahawan online adakah anda sudah faham sekarang tentang penggunaan logo yang sesuai??anda juga perlu menggunakan logo yang mudah untuk di ingati. saya harap selepas ini tiada lagi kekeliruan dalam penggunaan icon atau logo yang sesuai dalam produk anda.

6. Gambar Yang Menarik Penting Untuk Grafik Design

Gunakan gambar yang jelas dan resolusi yang betul.Jika anda tidak mempunyai bajet yang besar, anda boleh dapatkan gambar dari shutterstock dan image provider yang lain. Ia lebih jimatkan wang ,masa dan tenaga. Pastikan juga anda menggunakan gambar yang jelas dan terang. Jangan pula anda menggunakan gambar yang terlalu besar hingga membuatkan ruang untuk anda menyampaikan mesej menjadi terhad. Dan juga penggunaan gambar yang bersesuai dengan produk anda. Gambar yang ingin digunakan perlulah menarik dan mengikut kesesuaian produk anda.

7. Saiz Design Yang Betul

Yang paling baik tentunya grafic design pada saiz yang betul. Sekiranya keseluruhan design anda adalah dalam bentuk vektor di Illustrator, ia tidak menjadi masalah. Kalau anda hantar kepada pencetak banner sekalipun, mereka boleh ubahsuai kembali kepada saiz yang betul tanpa merosakkan kualiti design.

Tapi saya masih masukkan dalam senarai juga kerana mungkin ada yang menggunakan bitmap ketika design di Illustrator. Masalahnya apabila anda berhadapan dengan design bitmap (piksel design) yang biasanya diuruskan menggunakan Adobe Photoshop.

Beberapa perkara yang perlu anda tahu adalah.
Kira-kira ukuran design adalah di dalam unit inci.
Anda hanya perlu design 1/4 daripada saiz asal sahaja.Design pada resolusi 300 DPI (dot per inch).
Design menggunakan mode warna CMYK dan bukan RGB (paparan skrin monitor).
Facebook boleh guna design dengan resolusi yang besar. Twitter mesti guna gambar dengan resolusi rendah.

Software Grafik Design Anda Tidak Perlu Outsource Lagi kepada Designer

cite menarik yang lain

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...