TIPS PARKING KERETA MURAH DI KLIA KALAU NAK TRAVEL

Tips parking kereta murah di KLIA & KLIA2



hai ade yang nk travel dan nak berjimat x. ialah parking kereta dekat KLIA kan mahal.. agak2 ade x yang jimat untuk kite travel nanti...??

Rate parking kat KLIA2 is RM46.00 per day...
info bole cari kat website KLIA2 - KLIA2 parking info

nak berjimat macam saye, boleh la anda2 semua parking kereta kat Putrajaya Sentral jek..
then dari Putrajaya Sentral , boleh terus naik train ERL terus ke KLIA & KLIA2, x sampai 15 minit dah sampai airport.

Train ERL ni akan lalu di KLIA dulu kemudian ke hentian terakhir di KLIA2 (plase refer gambar laluan tren ERL kat bawah nih).
Train ERL akan berhenti betul2 dekat level bawah airport, so turun je dari train, anda just boleh terus naik lif and terus ke departure hall di tingkat atas.
senang kan?? mudah & amat convinience..



Pic: Laluan Tren ERL & Harga tiket (dewasa) ~ source from KLIA info website

putrajaya sentral nih located Presint 7..
that time saye pun first time datang situ, so saye search pakai waze aje..
just type putrajaya sentral, so memang ade and terus aje ikut waze..
x susah pun nak cari sebab die betul2 tepi jalan..



 


 
Pic source from ~ KLIA2 website

So untuk info & details yang lebih pasal putrajaya sentral nih, anda boleh refer kat link bawah nih..
putrajaya sentral info
Putrajaya sentral info 1
putrajaya sentral info 2
putrajaya sentral info 3


image from the star news


 
 
 
Bila sampai di Putrajaya Sentral, just parking kereta anda dekat parking dalam banggunan putrajaya sentral (parking dalam banggunan yang berbumbung ye)..
memang masa saya datang tak banyak kereta yang ada kat situ, but jangan risau sebab memang ade guard yang jaga parking 24 hours + ade cctv or litar kamera bertutup =)
and Alhamdulillah kereta kami selamat aje..
lepas dah parking just naik lift ke tingkat atas.
lepas tu cari terminal ERL transit. (senang aje pun sebab tak besar sangat pun banggunan nye)
 
harga tiket train ERL dari putrajaya sentral ke KLIA & KLIA2 adalah RM6.20 sehala bagi dewasa.
Murah kann???

api, kita tetap boleh membuat pilihan jika ingin berjimat. Ini kerana Mereka juga menyediakan perkhidmatan KLIA Transit Train. Tetapi anda perlu bijak menguruskan masa dan tak malas untuk bergerak.
KLIA Transit
Untuk menyemak jadual pergerakan KLIA Transit Train korang leh semak di www.klia2.info/kliaekpres [klik
 
 
dalam 15 minit je kami dah sampai ke KLIA2..
so lepas dah sampai kami terus naik lift ke tingkat atas untuk ke departure Hall.
memang sangat mudah even kami travel with baby stroller.
plus aircond ade merata, so jangan la duk imagine macam naik train biase yang panas berpeluh2 tu...
memang sangat selesa tau u ollsss =)
 
Rate parking kat putrajaya sentral berapa??
haha soklan ni susah sikit saye nak jawab sebab saye pun pening nak kira bile tengok information board die macam gambar kat bawah...(korang kira sendiri la pakai calculator eh hehe)
but total parking rate saya untuk 4 hari 3 malam ~ lebih kurang dalam 90 jam is RM14.00
ok i ulang balik eh RM14.00 aje for 4 days parking...
giler MURAH kan??
p/s : bila congak2 balik, rate sehari dalam RM4, depend on pukul berapa anda masuk parking, sebab tu saye kate calculation die macam pening sikit, so just nak senang kira sehari = RM4.00++

 


ok since ramai sangat yang tanye pasal info train dari putrajaya sentral nih, saye letak link untuk anda check time train & details pasal train.. untuk schedule/ jadual train dari putrajaya sentral,
anda boleh check kat sini ~ erl express details

untuk yang nak check jadual keseluruhan train ERL, anda boleh check kat link pdf nih ~ ERL train schedule


yang atas nih waktu/time untuk first train yang beroperasi..
details train seterusnya ade kat link atas..


So kalau rasa nak berjimat sila la follow, but if rase kaya & nak sedekah duit bertimbun2 tu bole terus parking kat KLIA & KLIA2 aje =)
hope this can help travellers out there...
have a safe trip u guyss =)
bye



hasil entry dari : http://satriakelabu.blogspot.com/2014/07/tips-parking-kereta-murah-di-klia-klia2.html

Comments

Popular posts from this blog

AIRCOND MYVI ROSAK DAN PUNCA-PUNCANYA

RESEPI :CEKODOK NASI yang lembut dan enak

MENJUAL DAN MENGEDAR ALAT GANTI KERETA UNTUK SEMUA JENIS KERETA