SAMBALSAKURA Merupakan sambal Homemade tradisional PREMIUM QUALITY dari Pelbagai negeri dan resepi. Viral Antara SAMBAL TERSEDAP MALAYSIA dan sangat di Minati oleh semua golongan. Terbang ke merata negara dan dunia.7 sambal dari pelbagai resepi & rasa yang mempunyai keunikan dan kunci2 kehebatan RASA TERSENDIRI.
Monday, 17 September 2018
RESEPI KUAH MEE KARI
Mcm ni la rupa kuah mi kari yg mak akk ajar n buat niaga masa zmn muda dia dulu..masa tu rasanya klu x silap umo akk baru 13th..
Sape nk try ...jom akk share resepi...ikhlas dr lubuk hati yg paling dlm tanpa sebarang rahsia...😍
Bahan kuah:
Ayam-potong kecik
Udang
Fishball,fishcake,tauhu kering
Kacang pnjng-hiris pendek
*20 tangkai cili kering-rendam air panas
*2 biji bwng besar
*5 ulas bwng putih
*2 inci halia
(Mesin bhn bertanda *)
4 pkt kecik rempah kari daging babas
1 genggam ikan bilis-mesin hancur
Garam,perasa n gula
500ml santan kotak
Bahan mi:
Mi kuning-celur
Telur-rebus
Taugeh-celur sekejap
Sawi-celur
Daun sup/bawang-hiris
Bawang grng
Cili merah/cilipadi-hiris
Cara:
Tumis cili mesin hingga garing..
Masukkan rempah kari daging n rumis hingga,pecah minyak
Masukkan ayam n udang
Masukkan ikan bilis mesin
Masukkan garam,perasa n gula
Masukkan 1/2 blender air lg...
Masukkan fishball,fishcake n kacang pnjng n tauhu kering
Akhir skali masukkan santan...
Dptkn kepekatan yg dikehendaki n balancekn rasanya...
No comments:
Post a Comment