Hari pertama : Percutian ke lombok , gili trawangan dan kuta 5D4N

Hai assalamualaikum .
Semasa blog nie di tulis. Aku masih lagi berlibur  di lombok dan gili trawangan. Masih lagi berjalan2 di sekitar gili trawangan dan sengigi  beach...
Percutian nie aku kira  sangat berbaloi dan sangat2 best.. tengok  ayat aku  dah macam ayat org2 lombok daaa... ok  aku decide  nak ke lombok dari bulan 3 march 2015 yang lepas. Memule nak ke redang. Tapi last2 kami rase better p jauh sikit dan nak rase keindahan lombok yang rata2 semua  org  dok becerita  pasal hebat  nye kepulauan  nie..

Ok aku beli tiket  flight rm129 . Kalau return leboh kurang rm295 sorg. Dengarnya ade yang lebih murah dari nie kalau ade promo. Dan adw jugak tiket  dia boleh cecah rm600 ke rm1000.
Ok airport baru lombok terletak dekat bandar  praya. Dulu letaknya di bandaran mataram.. tapi airasia  xblh mendarat sebab kondisi airportnye yang kecil.

**hanya flight airasia sahaja yang akan ke lombok. Tak ade flight lain yea selain airasia..
** boleh ke bali atau dari bali ke lombok. Naik fastboat  tapi kami tak ke bali. Sbb nak bebetul meneroka lombok nie dulu. Dan lombok mmg agak tenang dari bali dan tak jem. Yang paling best  dekat gili trawangan. Duduk  lame kt situ pun sangat2 best.

Ok 1st day kami naik flight dari pkol 8.40 pagi dan sampai  pada pukol 11.40 pagi. Kami byk baca blog untuk ambik info dan byk bertanya  pada kawan2 yang penah  ke sini. Tanpa pakej dan backpackers style. Ini lebih berbaloi dan sangat2  menarik dari ambik  pakej yang kena ikut time dan tak bebas nk kemane2.

Kami sampai  tapi kami dah book supir dengan bayaran RP 350 000 bersamaan rm 105 untuk 6 org. Lebih kurang  rm17 sorang untuk ke gili trawangan. Mungkin boleh dapat lagi murah. Jangan lebih dari harga nie.. paham ngak...?? Hahah ok kami p sane mmg 6 org yea.. lebih mudah jalan ramai2..

Perjalanan  ke gili trawangan  iaitu  pulau yang paling best dekat lombok nie mengambil masa sekitar 2 jam setengah ke 3 jam mengikut jalan ala2 cameron  Highland. Naik bukit turun bukit dan laluan hutan.
Sekitar pukul 3 kami sampai di bangsal. Macam jeti laa org sini panggil bangsal. Ok jangan cari fastboat. Cari boat yang naik dgn org2 kampung  dorg. Harga sekitar RP 15 000 bersamaan dengan rm4.50 malaysia  je..
Naik ramai2 dengan  dorg ade tolorrr.. ade kuali periuk.. sempit  dan rimas laa sikit. Perjalanan ambik masa dalam 45minit menuju pulau gili trawangan.

Gili nie ade 3 pulau. Gili air , gili meno dan gili trawangan. Gili lain x syok mcm gili trawangan.
Sampai sane korg akan dikerumuni  oleh org2 yang nak korg book dorg nye  hotel. Dorg nye  snockling. Kalau dah book just mintak tanye mane arah p hotel korg.
Kami book di m'adison  hotel. Hanya sekitar 2 3 minit berjalan atau naik speda. Senang cite basikal  laaa.. padat sikit  kawasan dia. Tapi dekat  dengam habour. Bangsal atau pelabuhan atau jeti. Tapi dorg pggl houbor kat sini.

**Ok gili nie take note. Tak ade motosikal atau kereta. Hanya ade  kereta kuda yang diboanggil CIDOMO . Bayaran sekitar RP75 000 sekitar rm22.50. Boleh naik hanya 3 org  sahaja. Cidomo dia tue kuda padi je.. kecik  kekadang kesian. Sbb kena angkut segala bende yg ada dalam pulau nie.. sedih n kesian pun  ada. Tapi kami kt sini byk naik basikal atau speda. Naik cidomo time nk balik je.. sbb angkut  beg besar  n berat kn..

Ok lepas checkin  hotel. Kami berehat jap. Pukol   4 ke 5 kami naik basikal round2 pantai. Sepanjang tue mmg pantai  je.. air biruuu.. pasir putih. Memang sangat2 cantik..  kami tgk sunset .  Subahanallah  cantik.. indah betul ciptaan Allah..
Makan dalam pulau agak terhad yea.. aku ulang agak terhad.

**lombok mmg 99% adelah islam. Tapi yang  berada di gili  bulan kebanyakan  nye org2 lombok. Ade yang  dari bali dan dari luar. Dorg  kebanyakan  xislam. So ade je khinzir atau bak kut teh merata2..
**Pesan aku, cari makanan dekat  kedai  kecil yang makciknye pakai tudung  sebelah satay. 

Kedai2 lain aku kurang yakin dan was2.. senang cite aku bawak megi. Ingat yea. Makanan kalau jenis redah  korg redah  jelaa. Tapi sane sulit sikit bagi aku.
Hotel mostly sediakan breakfast . Selaunya menu yang sama. Banana Pancake, roti ,omelette  atau nasi goreng  pilih satu. Bawak la megi sebagai bekalan.
Ok boleh layan gambar  sikit. Kang free2 aku edit balik n buat yang ke 2 ke ke 3 episod...
Paham xtips aku bagi tue. Star2 tue important  tauu..

**Jangan ambik pak supir yang  kt dalam airport. Harganya mahal. Kt luar mmg  ramai sgt2 tapi try tanye2 rege dan dapatkan harga yang murah.
Nak lagi selamat  p jalan luar sikit  nampak teksi blur bird. Kaler biru. Harganya ikut meter.. cerr  try ok.. 

**Jangan ambik  under agent  kalau melibatkan  transportation.  Pls jangan. Boleh  diketuk kaw2 sebab dorg akan bagi jugak pada  pak supir yang di luar2 tue. Kami  kena RP400 00 dari  bangsal ke sengigi melalui agent. Selalunya harga dia sekitar RP100 00 ke RP150 000 . Perjalanan  dalam sejam setengah  je.. tgk brape dia ketuk. So plssss be ware.  Jangan tertipu dengan agensi  better ambik dekat bangsal yang besepah tue dari gune egent.. caya laa cakap aku. Dorg  nie mmg kaki ketuk je.. 

Layan  gambar sikit eh.. esok2 aku edit balik ape yang best  nak share.
Kami bagi 4star untuk m'adison  gilli  hotel di gili trawangan  atas service yang diberi. Setakat kami duduk disana. Semuanya sangat good  service. Kalau diberi pilihan untuk  menetap lame dekat gili trawangan  kami pilih untuk stay lame dekat sini.. tapi fully  booked  untuk hari seterusnya  dan kami berganti2 hotel yanh lain..
Ini namanya le pirate  hotel. Sangat2 ohsem.... cantik.. tenang  dan mengiler..


Cidomo dekat gili trawangan .  Service  rate dia RP75 000  besamaan  RM
24

Ok ini suasana di m'adison  hotel  terbaikk.. dari awal sampai akhir service  dia mmg bagus... RM170 semalam

Ini dia nyee... kapal public  tiket  RP15 000  
naik dengan  org awam nyee.. sesak.. berbau sikit..tapi murah... nak mahal n selesa boleh naik n chater  boat laju. Fast boat RP400 00   bersamaan  RM120 kalau ada   6 org cantik  laaa jugak kan.. share2...


boleh click sini untuk next episod :

http://kechiksempoi.blogspot.com/2015/05/hari-kedua-percutian-ke-lombok-gili.html

http://kechiksempoi.blogspot.com/2015/05/hari-ketiga-percutian-ke-lombok-gili.html


Percutian  ke gili trawangan  2015. Di bulan mei 2015.. terbaikk.. stay je gili xyah p lombok or memane pun dah sangat2 berbaloii

Comments

Popular posts from this blog

AIRCOND MYVI ROSAK DAN PUNCA-PUNCANYA

MENJUAL DAN MENGEDAR ALAT GANTI KERETA UNTUK SEMUA JENIS KERETA

RESEPI :CEKODOK NASI yang lembut dan enak