Followers

...SELAMAT MEMBACA DAN MENGODEK....



PELAWAT :


SINCE 03 MARCH 2010

Thursday, May 7, 2015

Hari keempat dan kelima yang terakhir: Percutian ke lombok , gili trawangan dan kuta 5D4N

Hi dah bace dari episod 1 2 3 dan yang ini yang terakhir.....
ok hari ke 4 aku xbanyak berjalan sebab rakan aku nk pulang dalam petang nye ke kuala lumpur lebih awal sebab dorang dah dapat sehari awal dari kami.


sepanjang di sengigi duduk di bumi aditiya... kami macam seakan menyesal sebab x duduk di gili lebih dari 2 hari. sebab sengigi xde ape... melainkan kalau ko nak p air terjun. p gunung rinjiani atau p kuta.. elok sangat lag stay di sane lebih lame....  bagi aku aku xnak laa hadap air terjun tue... aku duduk sengigi naik motor sewa motor dalam RP50K bersamaan dengan RM15. senang nak congak korg kali je dengan 3.. 50x3 ..  20X3.. dapatlah harga dalam ringgit malaysia..

MALAM tue kami rayau2 p art market... esok kami kuar dalam tengah ari p mataram . konon nk p pasar cakranegara... konon bace dari blog pasar situ murah2 kalau nk beli barang2...
pak supir deraman pun bawak.. dari awal dia cakap pasar cakranegara nie barang2 dari bandung. jangan EXPECT apa yang ade dekat sane tue murah macam di bandung.. harga nye akan jadi 3 4 kali ganda dari sane..

aku memang penah ke bandung.. aku tau harga bandung dan compare dengan situ.. mahal.. sama macam ko p beli barang dekat kedai hari-hari je.. atau p dekat jalan tar. lagi murah... nak cakap aku salah tempat xtau laa.. sebab pak supir yang bawakkan kan... dia bagi tau.. lombok nie cume ade 4 je barang yang murah yang bole dijadikan icon pada lombok.. 1- songket 2- pearl atau mutiara 3- baju2 lombok 4- ukuran kayu/keychain atau bleh p art market situ banyak karya2 dari masyarakat dia.. harga ok laa xmurah sgt.. tapi sangat ok..

mangkuk ukiran kayu boleh dapat serendah RP150. NANTI aku upload gambar yea...
aku beli songket harga dalam RP150 RP100 . PEARL aku xsinggah sebab xsemua org suke pakai.. songket beli untuk ,my bonda dan anak sedara .

time nie kami jalan2 di mataram sambil singgah makan di RM AYAM  TALIWANG IRAMA.. kami makan 3 org ambik set RP150 macam2 ade.. siap air nasi. ayam ikan .. tahu dia sangat fresh.. sedappp ikan bakar dia sangat sedapp.. ayam taliwang dia kecik je.. daging sikit.. mcm ayam katik ke ape eh?? hahahha

ok kami shoping di sasaku.. siyes aku sangat suke tempat nie.. segalanya ade... harga sangat berbaloi.. comel2 je barang2 dia.. t shirt dia.. harga sama mcm di malaysia dan ada yang comel2








cool giler kan baju2 di sasaku.. ade banyak lagi barang2 cool.. ok sasaku nie korg leh stay di gili dan ajak pak supir p sane untuk shopingggggggggggg......................


ok sambung hari terakhir sekali k...

hari terakhir kami.. pukol 9 dah bangun daaaa..... sesiap pak supir da tunggu daaa... kami kononnye nak ke kuta... saje nk tengok2 kuta kan.. flight pkol 7malam.. ade la sikit masa lagi.. kawan dah cite kuta tue so so je.. tapi degil nak g gak...

perjalanan ke kuta jauh gak sampai sane dalam tghari kol 12.. dalam 3 jam kot. sampai sane konon singgah kedai makan tapau. nk makan tepi pantai.. siap bungkus nasi padang... dengan air  sekali..

 sampai pantai aan tgk kami dah stat di kerumi nie oleh penjual2... sedikit rimas.. kalau korg beli kt sorg konfem 1 kg kerumun korang.. aku xde beli pape kt sane. tpi situ kain sarung murah 4 & 5 leh dapat RP100 kt sasaku 1 je dah RP55.. barang yang sama..

kain sarung beli la kt sane kalau nk singgah.. ok kami cari port nk makan.. sampai sane dah duduk dah bukak makanan datang 6 ekor anjing keliling kami. yaALLAH mati selera aku.. putus selera. dah la lapar.. anjing tue ikut je kami kesane sini... hilang selera... teruss

duduk dalam sejam.. ade laa org offer p batu payung.. kami jadi rimas sebab budak2 kekecik mintak sedekah, jual barang. kuta mundur.. xde kemajuan. kt sane org2 dia xmcm gili dan sengigi.. kt sane mcm suke memaksa.. follow kita.. paksa2 beli..

duduk sejam.. terus cakap kt pak supir balik laa kite p jalan tempat lain.. atau terus ke airport.. makanyaa kami terus balik. pak supir tanya. aik koknya ngak seronok ya disini? ramai rata2 datang ke sini asyikk bangat dengan keindahan pantainyaa... kami balas capek sedikit mass.. hahaaha klakor...

bagi aku mungkin lepas 5  tahun lagi kuta makin maju dan dia akan sehebat gili.. setanding gili. buat masa nie cam out sikit laaa.. xmenarik.. kusam... dan agak mundurr..

kami singgah di sasak sade.. macam perkampungan penenun kain songket... tawar setengah harga.. dapat lag grad A RP150.





MAKANYA DAPAT AKU SIMPULKAN DI GILI TRAWANGAN JAUH LEBIH SERONOK DARI YANG LAIN.........................


tapi kan jangan ambik bulat2 info aku.. bace jugak info lain.. supaya ade jugak tempat2 lain yang bisa kalian lawati.... lain org lain caranyaa.. betul x?



Wednesday, May 6, 2015

Majlis aqiqah untuk baby aisy rayyan mikhael

Majlis aqiqah, berendoi dan cukur jambul baby aisy rayyan mikhael
Alhamdulillah  settle majlis berendoi dan cukur jambul ,marhaban baby aisy  rayyan  mikhael  di desa petaling..

Pelamin aqiqah , pelamin  berendoi  pelamin cukur jambul yang telah kami deco untuk baby rayyan.
Pelamin  berendoi ini diperbuat dari kayu tiada kerawang2 besi dan semuanya  kelihatan lebih moden dan klasik berasaskan kayu.

Kali ini pelamin  berendoi  jenis macam nie yang akan ramai org cari. Lebih bernafas baru sikit dan nampak kelainan…

Pelamin  berendoi  dengan harga murah. Mencari pelamin berendoi kayu. Pelamin berendoi  pallet  pelamin kayu untuk majlis aqiqah  dan  cukur  jambul . Jum pm kami di facebook  page..

Harga mampu milik.. untuk  lembah  klang sahaja.. kuala lumpur putrajaya   dan selangor sahaja..

Sesiapa yang  ingin mencari perkhidmatan  pelamin untuk berendoi  pelamin, cukur  jambul
Pelamin  kayu untuk baby. Boleh menggunakan  service kami.. baikk punyeee

Untuk majlis  aqiqah  dan  cukur  jambul  terbaikk dari ladangg…..

Pelamin aqiqah
Mencari pelamin aqiqah pelamin cukur jambul Pelamin  berendoi 
Mencari pelamin cukur jambul murah
Pelamin berendoi cantik
Pelamin berendoi dari kayu
Buian berendoi dari kayu
Buaian  berendoi  murah


Monday, May 4, 2015

Hari ketiga : Percutian ke lombok , gili trawangan dan kuta 5D4N

Hai pada hari ke 3 kami berjalan2 1 pulau dari pagi sampai tengahari. Selesai pkol 12. Kami suruh  pihak hotel inlander call cidomo ambik kami di hotel cidomo.


Ok kawan aku dah beli pakej boat bersama pakej supir dari agensi hotel yang dia penah ddk dikuta. Kawan  aku dia dah p kuta hari 1st. Makanya jumpe kami di gili.
RP400 00 bersamaan RM120 untuk 6orang. Ok bgi aku agak mahal dan kena ketuk dari agensis nie. Dia habaq mai pakej dia sgt berbaloi  n caya kan dia sbb nanti kami akan kena ketuk. Masa tggu tue aku pun dok survey harga pada supir  yang bertanya.
Ok. Sekadar bertanya.. rupanya dari sengigi 1 kereta blh dapat RP100 00. Makanya kami kena ketuk dalam RP200 000 sedap2 kan makan tepi. 

Kat sini kena hati2 weyyhh kebanyakkan kena sembelih  kena ketuk datangnya  dari transportation. Ade yang blh kena ketuk sampai RP600 000 ke sejuta.. plss plss plss take note
Lebih baik korg ambik  supir dari luar airport atau blue bird. Teksi kaler biru. Tapi jalan  keluar  sikit. Pastu lagi 1 plssssss.... jangan beli sesiap boat ke transportation  ke dekat agensi. Korg trun biat dari gili ke bangsal tue. Try nego harga  ke sengigi RP100 000 blh dapat. Kalau ke airport dari bangsal boleh daoat RP300 000.

Sampai  je kt bangsal n pak supir datang. Makanya kami be tekak  secara  berhekmah dengan agensi  boat nie.. dari RP400 00  kami  hanya dapat pulangan RP50 000 sahaja. Maknya kami  teruskan dengan  pak supir  tue  yang diberi nama mass deraman.
Dia tau situasi  kami. Makanya dia banyak membantu dan jadi  supir kami sampai ke akhir hari kami di lombok paradise.

Kami checkin di hotel bumi aditiya selama 2hari di sengigi. Hotel aditiya  semalam RP300 000. Dari awal masuk  sampai keluar. Bad service. Sangat teruk. Tak digalakkan  untuk duduk disini. Kalau blh dapat uang lebih baik dipersilakan
Staff ramai. Tapi breakfast  out. Lambat lembab  dan membazir masa. Rata2 yang duduk sini semua complain  bende yang sama. Kalau bagi 5 bintang setengah bintang je blh kasi sbb bad service.

Korang2 yang nk  ddk  situ boleh pk byk kali. Kalau  nk ddk jugak  xper.. Ade  jugak yg ok je.. sbb harga murah  jekan.. ade swimming  pool...
Tapi gili jugak yang best. Sengigi xbest pun... menyesal xstay lelame kt gili. Shoping dekat sengigi  bestlaaa.. yg lain out  pantai biase2 je. Xsehebat gili.



jum layan iklan rokok  dunhill di kuta :


https://www.youtube.com/watch?v=SNFtQ9XYW8I
https://www.youtube.com/watch?v=SNFtQ9XYW8I 

Sunday, May 3, 2015

Hari kedua : Percutian ke lombok , gili trawangan dan kuta 5D4N

Hi Selamat  pagi....

Kami 5 hari 4 malam dekat lombok . Cerita hari pertama sila back ke episod  pertama. Banyak tips yang aku share untuk engkorg  kalau2 naknke lombok..

Ok hari kedua kami di lombok.
Sebelum menuju ke hotel. Pagi2 kami dah bangun untuk snockling. Pakej snockling  yang kami dapat dekat sini. RP90 000 BERSAMAAN RM27. Dari pukol 10.30 sehingga ke pukol 4 petang. 4 perhentian  yang dia akan turunkan. Tapi taman2 laut dia xsecantik redang

**take note tidak secantik redang. Bagi aku snockling  di redang lebih cantik dan colour  full. Tapi still lagi cantik  dan tenang sangat2 dapat tgk  kehidupan dekat bawah laut nie..

Kami naik boat yang ade glass boat  di tengah2 nye.. ade lebih kurang 25 org dalam 1 boat. Kebanyakan  nye kami share dengan warga Australia  korea  dan warga Indonesia  sendiri yang  mungkin dtg dari jakarta.

Macam yang xbiase snockling  sure laa muntah2 dalam tue.. macam aku.. hahahaha... konpem terhuyuhayang..

Lepas 2 kali dilepaskan di dalam laut. Yang xbesnye.. YANG TAK BESTNYA dia lepaskan kite dekat 1 tempat. Kemudian kite kena kejar  boat tue. Sambil2 snockling  kena berenang ke arah boat. Seriously  mmg macam gampang sikit rasenya.. sebab kite nk tengok laut. Tapi kite terpaksa fokus pada boat  jugak. Penat terkuak2 rase xbegerak. Boat  pulak makin jauh.. tue laaa yang xbestnye.. mungkin  nanti korg boleh p dekat private  boat  sendiri untuk servey mane yang lebih bagus  dan bayarannye mesti lelbih sikit.

Tapi bagi aku RP90 000 dengan ape yang dapat ok je.. berbaloi. Tapi penat nk kejar boat . Pastu dia bawak p makan dekat gili menor.. makan sendirian berhad.. lepas pkol4 kami sampai semua di gili trawangan dan cari hotel baru. Lepas check out hotel pagi tadi.

Kami menginap di inlander hotel di gili  trawangan. Ikutkan  hati mmg nak stay dekat m'adison  je. Tapi dah full. Maka kami beralih arah ke tempat yang lain.

Inlander hotel dalam RP300 000 bersamaaan RM85. Sini xde pool. Jauh dari pantai. Duduknya ditengah tengah pulau. Jauh dan kena menapak. Banyak nyamuk sikit. Basikal di beri gratis. Tetapi.. basikalnya agak uzur.. sepatutnya  pihak inlander  bagu basikal baru  atau basikal yang agak  ok sebab tue lah satu satunya  pengantutan yang ada untuk ke pantai atau habour. Tempat agak gelap dan ade nyamuk. Bercampur bersama penduduk kampung.

Tapi biliknyaa sangat nyaman sekali. Bagus dan bantal dia sangat2 selesa.. inlander hotel  gili sebenarnya masih baru. Boleh perbaiki  lagi rasenye service  kalian jika mau maju.. bilik n suasana  dia sangat ok. Nak bajet murah boleh try ke sini.

Harap pihak inlander hotel gili dapat perbaiki  sedikit isu pasal spedanya.. iaitu  basikal nyaa. Kerana itu adalah satu2nya cara customer  untuk menuju kepantai dan ke houbor. Take note yea ...

Malam nye kami  nek  beskal   rantai tecabut. Bontot  sakit  sebab jalan xrata. Jalan gelap. Basikal tak ade break. Basikal byk kondisi nye yang hancuss... moga dapat diperbaiki  mutu servis  nyaa di kemudian  hari.

Di gili  hari kedua aktiviti  kami x byk. Sebab nk keluar dari pulau menuju ke sengigi esoknyee..

Jom layam gambar..

Friday, May 1, 2015

Hari pertama : Percutian ke lombok , gili trawangan dan kuta 5D4N

Hai assalamualaikum .
Semasa blog nie di tulis. Aku masih lagi berlibur  di lombok dan gili trawangan. Masih lagi berjalan2 di sekitar gili trawangan dan sengigi  beach...
Percutian nie aku kira  sangat berbaloi dan sangat2 best.. tengok  ayat aku  dah macam ayat org2 lombok daaa... ok  aku decide  nak ke lombok dari bulan 3 march 2015 yang lepas. Memule nak ke redang. Tapi last2 kami rase better p jauh sikit dan nak rase keindahan lombok yang rata2 semua  org  dok becerita  pasal hebat  nye kepulauan  nie..

Ok aku beli tiket  flight rm129 . Kalau return leboh kurang rm295 sorg. Dengarnya ade yang lebih murah dari nie kalau ade promo. Dan adw jugak tiket  dia boleh cecah rm600 ke rm1000.
Ok airport baru lombok terletak dekat bandar  praya. Dulu letaknya di bandaran mataram.. tapi airasia  xblh mendarat sebab kondisi airportnye yang kecil.

**hanya flight airasia sahaja yang akan ke lombok. Tak ade flight lain yea selain airasia..
** boleh ke bali atau dari bali ke lombok. Naik fastboat  tapi kami tak ke bali. Sbb nak bebetul meneroka lombok nie dulu. Dan lombok mmg agak tenang dari bali dan tak jem. Yang paling best  dekat gili trawangan. Duduk  lame kt situ pun sangat2 best.

Ok 1st day kami naik flight dari pkol 8.40 pagi dan sampai  pada pukol 11.40 pagi. Kami byk baca blog untuk ambik info dan byk bertanya  pada kawan2 yang penah  ke sini. Tanpa pakej dan backpackers style. Ini lebih berbaloi dan sangat2  menarik dari ambik  pakej yang kena ikut time dan tak bebas nk kemane2.

Kami sampai  tapi kami dah book supir dengan bayaran RP 350 000 bersamaan rm 105 untuk 6 org. Lebih kurang  rm17 sorang untuk ke gili trawangan. Mungkin boleh dapat lagi murah. Jangan lebih dari harga nie.. paham ngak...?? Hahah ok kami p sane mmg 6 org yea.. lebih mudah jalan ramai2..

Perjalanan  ke gili trawangan  iaitu  pulau yang paling best dekat lombok nie mengambil masa sekitar 2 jam setengah ke 3 jam mengikut jalan ala2 cameron  Highland. Naik bukit turun bukit dan laluan hutan.
Sekitar pukul 3 kami sampai di bangsal. Macam jeti laa org sini panggil bangsal. Ok jangan cari fastboat. Cari boat yang naik dgn org2 kampung  dorg. Harga sekitar RP 15 000 bersamaan dengan rm4.50 malaysia  je..
Naik ramai2 dengan  dorg ade tolorrr.. ade kuali periuk.. sempit  dan rimas laa sikit. Perjalanan ambik masa dalam 45minit menuju pulau gili trawangan.

Gili nie ade 3 pulau. Gili air , gili meno dan gili trawangan. Gili lain x syok mcm gili trawangan.
Sampai sane korg akan dikerumuni  oleh org2 yang nak korg book dorg nye  hotel. Dorg nye  snockling. Kalau dah book just mintak tanye mane arah p hotel korg.
Kami book di m'adison  hotel. Hanya sekitar 2 3 minit berjalan atau naik speda. Senang cite basikal  laaa.. padat sikit  kawasan dia. Tapi dekat  dengam habour. Bangsal atau pelabuhan atau jeti. Tapi dorg pggl houbor kat sini.

**Ok gili nie take note. Tak ade motosikal atau kereta. Hanya ade  kereta kuda yang diboanggil CIDOMO . Bayaran sekitar RP75 000 sekitar rm22.50. Boleh naik hanya 3 org  sahaja. Cidomo dia tue kuda padi je.. kecik  kekadang kesian. Sbb kena angkut segala bende yg ada dalam pulau nie.. sedih n kesian pun  ada. Tapi kami kt sini byk naik basikal atau speda. Naik cidomo time nk balik je.. sbb angkut  beg besar  n berat kn..

Ok lepas checkin  hotel. Kami berehat jap. Pukol   4 ke 5 kami naik basikal round2 pantai. Sepanjang tue mmg pantai  je.. air biruuu.. pasir putih. Memang sangat2 cantik..  kami tgk sunset .  Subahanallah  cantik.. indah betul ciptaan Allah..
Makan dalam pulau agak terhad yea.. aku ulang agak terhad.

**lombok mmg 99% adelah islam. Tapi yang  berada di gili  bulan kebanyakan  nye org2 lombok. Ade yang  dari bali dan dari luar. Dorg  kebanyakan  xislam. So ade je khinzir atau bak kut teh merata2..
**Pesan aku, cari makanan dekat  kedai  kecil yang makciknye pakai tudung  sebelah satay. 

Kedai2 lain aku kurang yakin dan was2.. senang cite aku bawak megi. Ingat yea. Makanan kalau jenis redah  korg redah  jelaa. Tapi sane sulit sikit bagi aku.
Hotel mostly sediakan breakfast . Selaunya menu yang sama. Banana Pancake, roti ,omelette  atau nasi goreng  pilih satu. Bawak la megi sebagai bekalan.
Ok boleh layan gambar  sikit. Kang free2 aku edit balik n buat yang ke 2 ke ke 3 episod...
Paham xtips aku bagi tue. Star2 tue important  tauu..

**Jangan ambik pak supir yang  kt dalam airport. Harganya mahal. Kt luar mmg  ramai sgt2 tapi try tanye2 rege dan dapatkan harga yang murah.
Nak lagi selamat  p jalan luar sikit  nampak teksi blur bird. Kaler biru. Harganya ikut meter.. cerr  try ok.. 

**Jangan ambik  under agent  kalau melibatkan  transportation.  Pls jangan. Boleh  diketuk kaw2 sebab dorg akan bagi jugak pada  pak supir yang di luar2 tue. Kami  kena RP400 00 dari  bangsal ke sengigi melalui agent. Selalunya harga dia sekitar RP100 00 ke RP150 000 . Perjalanan  dalam sejam setengah  je.. tgk brape dia ketuk. So plssss be ware.  Jangan tertipu dengan agensi  better ambik dekat bangsal yang besepah tue dari gune egent.. caya laa cakap aku. Dorg  nie mmg kaki ketuk je.. 

Layan  gambar sikit eh.. esok2 aku edit balik ape yang best  nak share.
Kami bagi 4star untuk m'adison  gilli  hotel di gili trawangan  atas service yang diberi. Setakat kami duduk disana. Semuanya sangat good  service. Kalau diberi pilihan untuk  menetap lame dekat gili trawangan  kami pilih untuk stay lame dekat sini.. tapi fully  booked  untuk hari seterusnya  dan kami berganti2 hotel yanh lain..
Ini namanya le pirate  hotel. Sangat2 ohsem.... cantik.. tenang  dan mengiler..


Cidomo dekat gili trawangan .  Service  rate dia RP75 000  besamaan  RM
24

Ok ini suasana di m'adison  hotel  terbaikk.. dari awal sampai akhir service  dia mmg bagus... RM170 semalam

Ini dia nyee... kapal public  tiket  RP15 000  
naik dengan  org awam nyee.. sesak.. berbau sikit..tapi murah... nak mahal n selesa boleh naik n chater  boat laju. Fast boat RP400 00   bersamaan  RM120 kalau ada   6 org cantik  laaa jugak kan.. share2...


boleh click sini untuk next episod :

http://kechiksempoi.blogspot.com/2015/05/hari-kedua-percutian-ke-lombok-gili.html

http://kechiksempoi.blogspot.com/2015/05/hari-ketiga-percutian-ke-lombok-gili.html


Percutian  ke gili trawangan  2015. Di bulan mei 2015.. terbaikk.. stay je gili xyah p lombok or memane pun dah sangat2 berbaloii

cite menarik yang lain

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...