Followers

...SELAMAT MEMBACA DAN MENGODEK....



PELAWAT :


SINCE 03 MARCH 2010

Thursday, May 7, 2015

Hari keempat dan kelima yang terakhir: Percutian ke lombok , gili trawangan dan kuta 5D4N

Hi dah bace dari episod 1 2 3 dan yang ini yang terakhir.....
ok hari ke 4 aku xbanyak berjalan sebab rakan aku nk pulang dalam petang nye ke kuala lumpur lebih awal sebab dorang dah dapat sehari awal dari kami.


sepanjang di sengigi duduk di bumi aditiya... kami macam seakan menyesal sebab x duduk di gili lebih dari 2 hari. sebab sengigi xde ape... melainkan kalau ko nak p air terjun. p gunung rinjiani atau p kuta.. elok sangat lag stay di sane lebih lame....  bagi aku aku xnak laa hadap air terjun tue... aku duduk sengigi naik motor sewa motor dalam RP50K bersamaan dengan RM15. senang nak congak korg kali je dengan 3.. 50x3 ..  20X3.. dapatlah harga dalam ringgit malaysia..

MALAM tue kami rayau2 p art market... esok kami kuar dalam tengah ari p mataram . konon nk p pasar cakranegara... konon bace dari blog pasar situ murah2 kalau nk beli barang2...
pak supir deraman pun bawak.. dari awal dia cakap pasar cakranegara nie barang2 dari bandung. jangan EXPECT apa yang ade dekat sane tue murah macam di bandung.. harga nye akan jadi 3 4 kali ganda dari sane..

aku memang penah ke bandung.. aku tau harga bandung dan compare dengan situ.. mahal.. sama macam ko p beli barang dekat kedai hari-hari je.. atau p dekat jalan tar. lagi murah... nak cakap aku salah tempat xtau laa.. sebab pak supir yang bawakkan kan... dia bagi tau.. lombok nie cume ade 4 je barang yang murah yang bole dijadikan icon pada lombok.. 1- songket 2- pearl atau mutiara 3- baju2 lombok 4- ukuran kayu/keychain atau bleh p art market situ banyak karya2 dari masyarakat dia.. harga ok laa xmurah sgt.. tapi sangat ok..

mangkuk ukiran kayu boleh dapat serendah RP150. NANTI aku upload gambar yea...
aku beli songket harga dalam RP150 RP100 . PEARL aku xsinggah sebab xsemua org suke pakai.. songket beli untuk ,my bonda dan anak sedara .

time nie kami jalan2 di mataram sambil singgah makan di RM AYAM  TALIWANG IRAMA.. kami makan 3 org ambik set RP150 macam2 ade.. siap air nasi. ayam ikan .. tahu dia sangat fresh.. sedappp ikan bakar dia sangat sedapp.. ayam taliwang dia kecik je.. daging sikit.. mcm ayam katik ke ape eh?? hahahha

ok kami shoping di sasaku.. siyes aku sangat suke tempat nie.. segalanya ade... harga sangat berbaloi.. comel2 je barang2 dia.. t shirt dia.. harga sama mcm di malaysia dan ada yang comel2








cool giler kan baju2 di sasaku.. ade banyak lagi barang2 cool.. ok sasaku nie korg leh stay di gili dan ajak pak supir p sane untuk shopingggggggggggg......................


ok sambung hari terakhir sekali k...

hari terakhir kami.. pukol 9 dah bangun daaaa..... sesiap pak supir da tunggu daaa... kami kononnye nak ke kuta... saje nk tengok2 kuta kan.. flight pkol 7malam.. ade la sikit masa lagi.. kawan dah cite kuta tue so so je.. tapi degil nak g gak...

perjalanan ke kuta jauh gak sampai sane dalam tghari kol 12.. dalam 3 jam kot. sampai sane konon singgah kedai makan tapau. nk makan tepi pantai.. siap bungkus nasi padang... dengan air  sekali..

 sampai pantai aan tgk kami dah stat di kerumi nie oleh penjual2... sedikit rimas.. kalau korg beli kt sorg konfem 1 kg kerumun korang.. aku xde beli pape kt sane. tpi situ kain sarung murah 4 & 5 leh dapat RP100 kt sasaku 1 je dah RP55.. barang yang sama..

kain sarung beli la kt sane kalau nk singgah.. ok kami cari port nk makan.. sampai sane dah duduk dah bukak makanan datang 6 ekor anjing keliling kami. yaALLAH mati selera aku.. putus selera. dah la lapar.. anjing tue ikut je kami kesane sini... hilang selera... teruss

duduk dalam sejam.. ade laa org offer p batu payung.. kami jadi rimas sebab budak2 kekecik mintak sedekah, jual barang. kuta mundur.. xde kemajuan. kt sane org2 dia xmcm gili dan sengigi.. kt sane mcm suke memaksa.. follow kita.. paksa2 beli..

duduk sejam.. terus cakap kt pak supir balik laa kite p jalan tempat lain.. atau terus ke airport.. makanyaa kami terus balik. pak supir tanya. aik koknya ngak seronok ya disini? ramai rata2 datang ke sini asyikk bangat dengan keindahan pantainyaa... kami balas capek sedikit mass.. hahaaha klakor...

bagi aku mungkin lepas 5  tahun lagi kuta makin maju dan dia akan sehebat gili.. setanding gili. buat masa nie cam out sikit laaa.. xmenarik.. kusam... dan agak mundurr..

kami singgah di sasak sade.. macam perkampungan penenun kain songket... tawar setengah harga.. dapat lag grad A RP150.





MAKANYA DAPAT AKU SIMPULKAN DI GILI TRAWANGAN JAUH LEBIH SERONOK DARI YANG LAIN.........................


tapi kan jangan ambik bulat2 info aku.. bace jugak info lain.. supaya ade jugak tempat2 lain yang bisa kalian lawati.... lain org lain caranyaa.. betul x?



Wednesday, May 6, 2015

Majlis aqiqah untuk baby aisy rayyan mikhael

Majlis aqiqah, berendoi dan cukur jambul baby aisy rayyan mikhael
Alhamdulillah  settle majlis berendoi dan cukur jambul ,marhaban baby aisy  rayyan  mikhael  di desa petaling..

Pelamin aqiqah , pelamin  berendoi  pelamin cukur jambul yang telah kami deco untuk baby rayyan.
Pelamin  berendoi ini diperbuat dari kayu tiada kerawang2 besi dan semuanya  kelihatan lebih moden dan klasik berasaskan kayu.

Kali ini pelamin  berendoi  jenis macam nie yang akan ramai org cari. Lebih bernafas baru sikit dan nampak kelainan…

Pelamin  berendoi  dengan harga murah. Mencari pelamin berendoi kayu. Pelamin berendoi  pallet  pelamin kayu untuk majlis aqiqah  dan  cukur  jambul . Jum pm kami di facebook  page..

Harga mampu milik.. untuk  lembah  klang sahaja.. kuala lumpur putrajaya   dan selangor sahaja..

Sesiapa yang  ingin mencari perkhidmatan  pelamin untuk berendoi  pelamin, cukur  jambul
Pelamin  kayu untuk baby. Boleh menggunakan  service kami.. baikk punyeee

Untuk majlis  aqiqah  dan  cukur  jambul  terbaikk dari ladangg…..

Pelamin aqiqah
Mencari pelamin aqiqah pelamin cukur jambul Pelamin  berendoi 
Mencari pelamin cukur jambul murah
Pelamin berendoi cantik
Pelamin berendoi dari kayu
Buian berendoi dari kayu
Buaian  berendoi  murah


Monday, May 4, 2015

Hari ketiga : Percutian ke lombok , gili trawangan dan kuta 5D4N

Hai pada hari ke 3 kami berjalan2 1 pulau dari pagi sampai tengahari. Selesai pkol 12. Kami suruh  pihak hotel inlander call cidomo ambik kami di hotel cidomo.


Ok kawan aku dah beli pakej boat bersama pakej supir dari agensi hotel yang dia penah ddk dikuta. Kawan  aku dia dah p kuta hari 1st. Makanya jumpe kami di gili.
RP400 00 bersamaan RM120 untuk 6orang. Ok bgi aku agak mahal dan kena ketuk dari agensis nie. Dia habaq mai pakej dia sgt berbaloi  n caya kan dia sbb nanti kami akan kena ketuk. Masa tggu tue aku pun dok survey harga pada supir  yang bertanya.
Ok. Sekadar bertanya.. rupanya dari sengigi 1 kereta blh dapat RP100 00. Makanya kami kena ketuk dalam RP200 000 sedap2 kan makan tepi. 

Kat sini kena hati2 weyyhh kebanyakkan kena sembelih  kena ketuk datangnya  dari transportation. Ade yang blh kena ketuk sampai RP600 000 ke sejuta.. plss plss plss take note
Lebih baik korg ambik  supir dari luar airport atau blue bird. Teksi kaler biru. Tapi jalan  keluar  sikit. Pastu lagi 1 plssssss.... jangan beli sesiap boat ke transportation  ke dekat agensi. Korg trun biat dari gili ke bangsal tue. Try nego harga  ke sengigi RP100 000 blh dapat. Kalau ke airport dari bangsal boleh daoat RP300 000.

Sampai  je kt bangsal n pak supir datang. Makanya kami be tekak  secara  berhekmah dengan agensi  boat nie.. dari RP400 00  kami  hanya dapat pulangan RP50 000 sahaja. Maknya kami  teruskan dengan  pak supir  tue  yang diberi nama mass deraman.
Dia tau situasi  kami. Makanya dia banyak membantu dan jadi  supir kami sampai ke akhir hari kami di lombok paradise.

Kami checkin di hotel bumi aditiya selama 2hari di sengigi. Hotel aditiya  semalam RP300 000. Dari awal masuk  sampai keluar. Bad service. Sangat teruk. Tak digalakkan  untuk duduk disini. Kalau blh dapat uang lebih baik dipersilakan
Staff ramai. Tapi breakfast  out. Lambat lembab  dan membazir masa. Rata2 yang duduk sini semua complain  bende yang sama. Kalau bagi 5 bintang setengah bintang je blh kasi sbb bad service.

Korang2 yang nk  ddk  situ boleh pk byk kali. Kalau  nk ddk jugak  xper.. Ade  jugak yg ok je.. sbb harga murah  jekan.. ade swimming  pool...
Tapi gili jugak yang best. Sengigi xbest pun... menyesal xstay lelame kt gili. Shoping dekat sengigi  bestlaaa.. yg lain out  pantai biase2 je. Xsehebat gili.



jum layan iklan rokok  dunhill di kuta :


https://www.youtube.com/watch?v=SNFtQ9XYW8I
https://www.youtube.com/watch?v=SNFtQ9XYW8I 

Sunday, May 3, 2015

Hari kedua : Percutian ke lombok , gili trawangan dan kuta 5D4N

Hi Selamat  pagi....

Kami 5 hari 4 malam dekat lombok . Cerita hari pertama sila back ke episod  pertama. Banyak tips yang aku share untuk engkorg  kalau2 naknke lombok..

Ok hari kedua kami di lombok.
Sebelum menuju ke hotel. Pagi2 kami dah bangun untuk snockling. Pakej snockling  yang kami dapat dekat sini. RP90 000 BERSAMAAN RM27. Dari pukol 10.30 sehingga ke pukol 4 petang. 4 perhentian  yang dia akan turunkan. Tapi taman2 laut dia xsecantik redang

**take note tidak secantik redang. Bagi aku snockling  di redang lebih cantik dan colour  full. Tapi still lagi cantik  dan tenang sangat2 dapat tgk  kehidupan dekat bawah laut nie..

Kami naik boat yang ade glass boat  di tengah2 nye.. ade lebih kurang 25 org dalam 1 boat. Kebanyakan  nye kami share dengan warga Australia  korea  dan warga Indonesia  sendiri yang  mungkin dtg dari jakarta.

Macam yang xbiase snockling  sure laa muntah2 dalam tue.. macam aku.. hahahaha... konpem terhuyuhayang..

Lepas 2 kali dilepaskan di dalam laut. Yang xbesnye.. YANG TAK BESTNYA dia lepaskan kite dekat 1 tempat. Kemudian kite kena kejar  boat tue. Sambil2 snockling  kena berenang ke arah boat. Seriously  mmg macam gampang sikit rasenya.. sebab kite nk tengok laut. Tapi kite terpaksa fokus pada boat  jugak. Penat terkuak2 rase xbegerak. Boat  pulak makin jauh.. tue laaa yang xbestnye.. mungkin  nanti korg boleh p dekat private  boat  sendiri untuk servey mane yang lebih bagus  dan bayarannye mesti lelbih sikit.

Tapi bagi aku RP90 000 dengan ape yang dapat ok je.. berbaloi. Tapi penat nk kejar boat . Pastu dia bawak p makan dekat gili menor.. makan sendirian berhad.. lepas pkol4 kami sampai semua di gili trawangan dan cari hotel baru. Lepas check out hotel pagi tadi.

Kami menginap di inlander hotel di gili  trawangan. Ikutkan  hati mmg nak stay dekat m'adison  je. Tapi dah full. Maka kami beralih arah ke tempat yang lain.

Inlander hotel dalam RP300 000 bersamaaan RM85. Sini xde pool. Jauh dari pantai. Duduknya ditengah tengah pulau. Jauh dan kena menapak. Banyak nyamuk sikit. Basikal di beri gratis. Tetapi.. basikalnya agak uzur.. sepatutnya  pihak inlander  bagu basikal baru  atau basikal yang agak  ok sebab tue lah satu satunya  pengantutan yang ada untuk ke pantai atau habour. Tempat agak gelap dan ade nyamuk. Bercampur bersama penduduk kampung.

Tapi biliknyaa sangat nyaman sekali. Bagus dan bantal dia sangat2 selesa.. inlander hotel  gili sebenarnya masih baru. Boleh perbaiki  lagi rasenye service  kalian jika mau maju.. bilik n suasana  dia sangat ok. Nak bajet murah boleh try ke sini.

Harap pihak inlander hotel gili dapat perbaiki  sedikit isu pasal spedanya.. iaitu  basikal nyaa. Kerana itu adalah satu2nya cara customer  untuk menuju kepantai dan ke houbor. Take note yea ...

Malam nye kami  nek  beskal   rantai tecabut. Bontot  sakit  sebab jalan xrata. Jalan gelap. Basikal tak ade break. Basikal byk kondisi nye yang hancuss... moga dapat diperbaiki  mutu servis  nyaa di kemudian  hari.

Di gili  hari kedua aktiviti  kami x byk. Sebab nk keluar dari pulau menuju ke sengigi esoknyee..

Jom layam gambar..

Friday, May 1, 2015

Hari pertama : Percutian ke lombok , gili trawangan dan kuta 5D4N

Hai assalamualaikum .
Semasa blog nie di tulis. Aku masih lagi berlibur  di lombok dan gili trawangan. Masih lagi berjalan2 di sekitar gili trawangan dan sengigi  beach...
Percutian nie aku kira  sangat berbaloi dan sangat2 best.. tengok  ayat aku  dah macam ayat org2 lombok daaa... ok  aku decide  nak ke lombok dari bulan 3 march 2015 yang lepas. Memule nak ke redang. Tapi last2 kami rase better p jauh sikit dan nak rase keindahan lombok yang rata2 semua  org  dok becerita  pasal hebat  nye kepulauan  nie..

Ok aku beli tiket  flight rm129 . Kalau return leboh kurang rm295 sorg. Dengarnya ade yang lebih murah dari nie kalau ade promo. Dan adw jugak tiket  dia boleh cecah rm600 ke rm1000.
Ok airport baru lombok terletak dekat bandar  praya. Dulu letaknya di bandaran mataram.. tapi airasia  xblh mendarat sebab kondisi airportnye yang kecil.

**hanya flight airasia sahaja yang akan ke lombok. Tak ade flight lain yea selain airasia..
** boleh ke bali atau dari bali ke lombok. Naik fastboat  tapi kami tak ke bali. Sbb nak bebetul meneroka lombok nie dulu. Dan lombok mmg agak tenang dari bali dan tak jem. Yang paling best  dekat gili trawangan. Duduk  lame kt situ pun sangat2 best.

Ok 1st day kami naik flight dari pkol 8.40 pagi dan sampai  pada pukol 11.40 pagi. Kami byk baca blog untuk ambik info dan byk bertanya  pada kawan2 yang penah  ke sini. Tanpa pakej dan backpackers style. Ini lebih berbaloi dan sangat2  menarik dari ambik  pakej yang kena ikut time dan tak bebas nk kemane2.

Kami sampai  tapi kami dah book supir dengan bayaran RP 350 000 bersamaan rm 105 untuk 6 org. Lebih kurang  rm17 sorang untuk ke gili trawangan. Mungkin boleh dapat lagi murah. Jangan lebih dari harga nie.. paham ngak...?? Hahah ok kami p sane mmg 6 org yea.. lebih mudah jalan ramai2..

Perjalanan  ke gili trawangan  iaitu  pulau yang paling best dekat lombok nie mengambil masa sekitar 2 jam setengah ke 3 jam mengikut jalan ala2 cameron  Highland. Naik bukit turun bukit dan laluan hutan.
Sekitar pukul 3 kami sampai di bangsal. Macam jeti laa org sini panggil bangsal. Ok jangan cari fastboat. Cari boat yang naik dgn org2 kampung  dorg. Harga sekitar RP 15 000 bersamaan dengan rm4.50 malaysia  je..
Naik ramai2 dengan  dorg ade tolorrr.. ade kuali periuk.. sempit  dan rimas laa sikit. Perjalanan ambik masa dalam 45minit menuju pulau gili trawangan.

Gili nie ade 3 pulau. Gili air , gili meno dan gili trawangan. Gili lain x syok mcm gili trawangan.
Sampai sane korg akan dikerumuni  oleh org2 yang nak korg book dorg nye  hotel. Dorg nye  snockling. Kalau dah book just mintak tanye mane arah p hotel korg.
Kami book di m'adison  hotel. Hanya sekitar 2 3 minit berjalan atau naik speda. Senang cite basikal  laaa.. padat sikit  kawasan dia. Tapi dekat  dengam habour. Bangsal atau pelabuhan atau jeti. Tapi dorg pggl houbor kat sini.

**Ok gili nie take note. Tak ade motosikal atau kereta. Hanya ade  kereta kuda yang diboanggil CIDOMO . Bayaran sekitar RP75 000 sekitar rm22.50. Boleh naik hanya 3 org  sahaja. Cidomo dia tue kuda padi je.. kecik  kekadang kesian. Sbb kena angkut segala bende yg ada dalam pulau nie.. sedih n kesian pun  ada. Tapi kami kt sini byk naik basikal atau speda. Naik cidomo time nk balik je.. sbb angkut  beg besar  n berat kn..

Ok lepas checkin  hotel. Kami berehat jap. Pukol   4 ke 5 kami naik basikal round2 pantai. Sepanjang tue mmg pantai  je.. air biruuu.. pasir putih. Memang sangat2 cantik..  kami tgk sunset .  Subahanallah  cantik.. indah betul ciptaan Allah..
Makan dalam pulau agak terhad yea.. aku ulang agak terhad.

**lombok mmg 99% adelah islam. Tapi yang  berada di gili  bulan kebanyakan  nye org2 lombok. Ade yang  dari bali dan dari luar. Dorg  kebanyakan  xislam. So ade je khinzir atau bak kut teh merata2..
**Pesan aku, cari makanan dekat  kedai  kecil yang makciknye pakai tudung  sebelah satay. 

Kedai2 lain aku kurang yakin dan was2.. senang cite aku bawak megi. Ingat yea. Makanan kalau jenis redah  korg redah  jelaa. Tapi sane sulit sikit bagi aku.
Hotel mostly sediakan breakfast . Selaunya menu yang sama. Banana Pancake, roti ,omelette  atau nasi goreng  pilih satu. Bawak la megi sebagai bekalan.
Ok boleh layan gambar  sikit. Kang free2 aku edit balik n buat yang ke 2 ke ke 3 episod...
Paham xtips aku bagi tue. Star2 tue important  tauu..

**Jangan ambik pak supir yang  kt dalam airport. Harganya mahal. Kt luar mmg  ramai sgt2 tapi try tanye2 rege dan dapatkan harga yang murah.
Nak lagi selamat  p jalan luar sikit  nampak teksi blur bird. Kaler biru. Harganya ikut meter.. cerr  try ok.. 

**Jangan ambik  under agent  kalau melibatkan  transportation.  Pls jangan. Boleh  diketuk kaw2 sebab dorg akan bagi jugak pada  pak supir yang di luar2 tue. Kami  kena RP400 00 dari  bangsal ke sengigi melalui agent. Selalunya harga dia sekitar RP100 00 ke RP150 000 . Perjalanan  dalam sejam setengah  je.. tgk brape dia ketuk. So plssss be ware.  Jangan tertipu dengan agensi  better ambik dekat bangsal yang besepah tue dari gune egent.. caya laa cakap aku. Dorg  nie mmg kaki ketuk je.. 

Layan  gambar sikit eh.. esok2 aku edit balik ape yang best  nak share.
Kami bagi 4star untuk m'adison  gilli  hotel di gili trawangan  atas service yang diberi. Setakat kami duduk disana. Semuanya sangat good  service. Kalau diberi pilihan untuk  menetap lame dekat gili trawangan  kami pilih untuk stay lame dekat sini.. tapi fully  booked  untuk hari seterusnya  dan kami berganti2 hotel yanh lain..
Ini namanya le pirate  hotel. Sangat2 ohsem.... cantik.. tenang  dan mengiler..


Cidomo dekat gili trawangan .  Service  rate dia RP75 000  besamaan  RM
24

Ok ini suasana di m'adison  hotel  terbaikk.. dari awal sampai akhir service  dia mmg bagus... RM170 semalam

Ini dia nyee... kapal public  tiket  RP15 000  
naik dengan  org awam nyee.. sesak.. berbau sikit..tapi murah... nak mahal n selesa boleh naik n chater  boat laju. Fast boat RP400 00   bersamaan  RM120 kalau ada   6 org cantik  laaa jugak kan.. share2...


boleh click sini untuk next episod :

http://kechiksempoi.blogspot.com/2015/05/hari-kedua-percutian-ke-lombok-gili.html

http://kechiksempoi.blogspot.com/2015/05/hari-ketiga-percutian-ke-lombok-gili.html


Percutian  ke gili trawangan  2015. Di bulan mei 2015.. terbaikk.. stay je gili xyah p lombok or memane pun dah sangat2 berbaloii

Wednesday, April 22, 2015

Photobooth murah yang mampu milik tapi cantik dan berbaloi

Hi assalamualaikum  dan selamat tengah ari.

Dah  makan ke? Ok berikut bulan mei dan july nie kan. Sebelum raya dan puasa berduyun2 majlis perkahwinan .  Majlis pertunangan  aqiqah berendoi datang berpusu2...  ada yang nk raya dgn bakal suami. Maka majlis nye mesti la laju2 akan dibuat dalam bulan nie.. yea x?

Panjang mukadimah  nye yea..
Ok unique  creative  empire. Photobooth  malaysia. Sebelum nie ada masuk majalah pesona pengantin. 2 kali jugak masuk.  Nanti kami sertakan gambar di bawah yea.. ok kami ade buat pakej mampu milik untuk photobooth  corner  yang  harga  murah  dan vintage.

Photobooth  biasenye untuk tetamu mengabadikan gambar . Yela nak ambik gambar dkt pelamin segan. Xpun  nk ambik gambar dkt pelamin. Pengantin dudusk besanding. Maka nya buat laa photobooth  untuk tetamu sama2 senang  begambar di situ. Kurang2 boleh laa taruk  hastag nama pengantin  yea dok?

Ok di samping tue jugak photobooth  corner dekat  dgn meja guestbook. Lepas sign blh bergambar. Ade  gune bubble  talk. Majlis bertambah  Menarik dan meriah. Bajet xmahal mane.. jimat poket. Jimat jugak laaa perbelanjaan  tapi masih meriah dan gilang gemilang... perghhh hahaha ok2  jom layan gambar2 photobooth corner   murah dan berbaloi kami..


Pm kami di facebook  page photobooth  unique  creative  empire  yea.. dan anda akan dpt harga yang  berpatutan  dan berbaloi dri kami. 

Photobooth Malaysia - Unique.Creative.Empire - - https://www.facebook.com/pages/Photobooth-Malaysia-UniqueCreativeEmpire-/793549840682969


LEMBAH  KLANG  sahaja  



Monday, April 20, 2015

photobooth,majlis aqiqah, pelamin berendoi, pelamin aqiqah cukur jambul

hai...

selain menyediakan photobooth murah ,kami menyediakan pakej majlis berendoi untuk majlis aqiqah dan cukur jambul dengan harga yang sangat mampu milik. Untuk Pelamin  berendoi boleh singgah di fb page kami.
photobooth unique creative empire untuk pertanyaaan lanjut. :)


pelamin yang diberi nafas baru. xde buaian berkerawang. semuanya dari pallet. yang di buat dari kayu2 berkualiti dan cantik. hiasan bersama box2 pallet yang lain nya.. promosi hanya untuk bulan 5 dan 6 ini sahaja.

Friday, April 17, 2015

mari ke lombok

kami akan ke lombok 2 minggu lagi


check list

flight book done
pasport done
tukar duit done
backpack done
hotel booking done


itinerary done

gili trawang wajib
sengigi wajib
kuta beach lombok wajib



sekian

Makanan Laut Punca Wajah Hafreez Adam 'Buruk', Tanggung Malu


Hafreez Adam ketika zaman remajanya (kiri) dan wajah terkini.
 
 
 
PETALING JAYA: Pelakon Hafreez Adam mendedahkan, kegilaannya terhadap makanan laut pada usia remaja menjadi punca mukanya kelihatan “buruk” akibat dipenuhi jerawat batu.

Hafreez, 25, berkata, masalah itu menyebabkan dia hilang keyakinan diri, malu berjumpa orang ramai dan banyak menghabiskan masa di rumah.

"Ketika berumur 18 tahun muka saya sangat teruk kerana mempunyai banyak jerawat  menyebabkan saya kurang keyakinan diri dan berasa malu. Saya juga jarang keluar bersama rakan-rakan," katanya kepada mStar Online ketika dihubungi di sini pada Khamis.

Hafreez berkata, ketika mendapatkan rawatan, doktor menasihatinya agar tidak lagi memakan makanan laut kerana ia antara faktor yang menyebabkan wajahnya ditumbuhi jerawat yang banyak.

Katanya, kerana bimbang masalah itu bertambah melarat, dia memutuskan untuk tidak lagi menikmati makanan laut sehinggalah jerawatnya berkurangan dan muka menjadi licin dalam tempoh lima tahun.

Hafreez Adam kini lebih kacak.

"Sejak menerima nasihat yang diberikan oleh doktor saya tidak lagi memakan makanan laut selama lima tahun dan semenjak itu, jerawat di muka saya semakin berkurangan walaupun tidak hilang seratus peratus.

"Perkara ini mungkin juga terjadi disebabkan proses hormon yang terdapat pada badan sewaktu remaja ditambah lagi ketika itu saya kurang menitikberatkan tentang pemilihan makanan yang berkhasiat," jelasnya.

Kata Hafreez, dia telah meluahkan rasa malu itu di dalam blognya dua tahun lalu termasuklah pengalaman dihina  rakan sendiri yang menyamakan wajahnya itu dengan kulit punggung.

Ujarnya, tujuan dia meluahkan perasaan itu adalah untuk memberi motivasi kepada orang lain agar yakin kepada diri sendiri dan sentiasa berfikiran positif.

Dalam pada itu kata Hafreez, dia perlu mengambil masa yang lama untuk mengembalikan keyakinan dirinya dan berhadapan dengan orang ramai selepas mengalami masalah tersebut.

"Semua perubahan ini berlaku secara berperingkat dan ia mengambil masa yang lama untuk saya mengurangkan jerawat pada muka dengan mencuba pelbagai produk yang terdapat di pasaran.

"Keluarga juga banyak membantu serta mengubah imej saya dari segi pakaian, penjagaan muka serta potongan rambut yang sesuai untuk meningkatkan semula keyakinan diri saya berhadapan orang ramai,” katanya.

Berkat usaha itu Hafreez bukan sahaja berjaya menjadi seorang pelakon tetapi paling bermakna apabila diumumkan sebagai Pelakon Baharu Lelaki Popular, Anugerah Bintang Popular Berita Harian 2014 (ABPBH 2014) pada 5 Mac lalu.

Dalam perkembangan lain lakonan Hafreez dapat ditonton menerusi slot Akasia (TV3) iaitu Hati Perempuan.

Dia juga popular menerusi drama Bila Hati Berbicara yang pernah ditayangkan di slot yang sama sebelum ini.
 
sumber : mstar

AIRCOND MYVI ROSAK DAN PUNCA-PUNCANYA

OK, aku nk stat buat mukadimah nie... selamat tengah ari salam jumaat.

lame aku xberbicara dalam blog aku sendiri. memang lucky la aku ade masa mencorakkan sikit blog aku yang dah pun kusam. pertama sekali. tajuk atas dah tau kan aku nak cite pasal ape?

ok biasa lah kan bile dengar service aircond sebanyak 280 setiap tahun rase berat bapak laa nak keluarkan duit banyak tue. bayangkan kos kereta yang kita tanggung. rm500 - rm700 bebulan wajib bayar hutang bank. rm300 - rm500 minyak bebulan wajib isi untuk p balik reja. 5 bulan sekali rm200 kena ada atau lebih untuk servis minyak hitam. rm200 sebijik tayar x 4 dah rm800 untuk tukiak tayiak haaa utara sket.. tue nk tukar tayar koman2 2 ke 3 tahun atau lebih. lagi tukar bateri kereta rm200 dalam masa 2 ke 3 tahun,

kira-kira bape banyak stok duit yang kita ada... gaji xseberapa. tukar itu ini dag berape kan. mane nk tepk nak service aircond segala. sekali bile compressor dah rosak tengngaga harga cecah rm2000.. 2k bai.. mane nk cekau....??

aircond ibarat jantung kereta kita. hilang funtion dia. maka hilang laa seri kereta kita. betul x??
dari pembacaan aku kereta MYVI sangat teruk laa kerosakan dia. sila stanby kalau kereta dah berumur 4 ke 5 tahun kena da 2k nk upah repair aircond nie.







  

Masalah aircond kereta

Apa pun puncanya, satu perkara yang kita dapati ialah angin aircond tidak sejuk. Itulah masalahnya. Puncanya boleh terjadi bermacam-macam tetapi yang biasa terjadi ialah:

·         Gas aircond sudah habis akibat paip bocor. Kebocoran ini boleh berlaku di beberapa tempat lazimnya di persendian / pertemuan (joints) yang tidak ketat, sistem yamg bocor akibat tebuk atau karat. Sebenarnya, gas aircond itu dicampurkan dengan sedikit cecair pelincir (lubricant) untuk memelihara kompresor. Jika sistem bocor, gas dan cecair pelincir ini akan keluar. Cecair ini penting, jika kurang, kompresor boleh 'jammed' dan rosak. Gas aircond berfungsi sebagai 'pembawa haba' dari dalam kereta ke luar. Jika gas aircond tiada atau kurang, haba tidak dapat dipindahkan. Jadi, angin aircond akan tetap panas.

·         Gegelung penyejuk (cooling coil) sudah kotor. Haba dari angin di dalam kabin kereta dipindahkan apabila angin itu menyentuh permukaan logam pada gegelung penyejuk. Jika gegelung penyejuk itu kotor dengan habuk yang melekat akibat kondensasi air di situ, perpindahan haba tadi tidak efisien. Jadi, angin aircond tidak sesejuk mana.

·         Kipas di kondenser (di ruang enjin) tidak berfungsi baik atau tidak berpusing. Jadi, tiada bantuan angin untuk menyejukkan gas / cecair aircond yang panas itu. Kecualilah kereta itu dipandu laju kerana ada angin masuk ke ruang enjin untuk membantu menyejukkannya. Jika gas/cecair aircond tidak disejukkan (haba tidak dikeluarkan dari dalam sistem), sistem tidak dapat berfungsi dengan baik juga.

·         Kompresor rosak. Banyak sebab kompresor boleh rosak. Lazimnya kerana 'jammed' pada galas (bearing) dan piston (kalau jenis piston) atau bilah kompresor. Kalau piston atau bilah kompresor 'jammed' biasanya disebabkan cecair pelincir telah habis akibat bocor. Fungsi kompresor ialah untuk memampatkan gas kepada bentuk cecair dan dengan itu suhu gas itu akan bertambah melebihi daripada suhu di luar (ambient) supaya nanti angin di luar dapat 'membuang' haba itu. Jika gas itu tidak termampat dan suhunya tidak naik melebihi suhu angin di luar, haba di dalam gas itu tidak dapat dipindahkan. Selain daripada itu, injap pengembang (expansion valve) juga tidak berfungsi dengan baik untuk menyembur. Jadi, angin aircond di dalam kabin tetap tidak sejuk.

·         Alat kawal suhu (butang aircond di dashboard) telah rosak. Jika telah rosak, tiada input untuk sistem bekerja.

·         Sensor suhu telah rosak. Tugas sensor suhu ini ialah untuk mengetahui sama ada kesejukkan yang diingini telah dicapai atau belum. Maklumat ini akan diberikan kepada sistem kluc kompresor untuk on atau off.

·         Alat penapis (filter drier) telah kotor atau tersumbat. Ini akan mengganggu aliran cecair aircond seterusnya menganggu tugas sistem.

·         Injap pengembang (expansion valve) rosak atau tersumbat. Ia boleh berlaku jika ada bendasing (foreign material) dalam sistem paip. Injap ini mempunyai lubang yang kecil, seperti muncung aerosol itu. Jika tersumbat, cecair tidak disembur menjadi gas dengan sempurna dan akan mengganggu perpindahan haba. 
 
 
Komponen mana yang mahal?

·         Pertama-tama sekali, kompressor. Sila jaga isipadu gas aircond dan minyak pelincirnya.

·         Evaporator (cooling coil) dan kondenser.

·         Motor-fan untuk kondenser, injap pengembang (expansion valve)

·         Saluran paip dan gas aircond.

·         Komponen lain-lain.
 
 
 
Bagaimana mahu mengesan sistem telah rosak?

Sistem telah rosak jika angin di dalam kabin sudah tidak sejuk. Tapi ada symptoms tertentu untuk mengagak bahagian mana yang rosak.

·         Angin tidak sejuk dan angin yang keluar dari air-vent tidak kuat - gegelung penyejuk telah kotor atau tersumbat, kipas angin telah rosak. Jika kipas berpusing laju tetapi tiada angin dan berbunyi kuat, sesuatu telah menghalang saluran ventilasi (aircond duct). Mungkin juga 'flapper' telah patah atau jatuh.

·         Angin tidak sejuk dan kompresor asyik 'on' atau 'engaged' tanpa henti sedangkan kita pasang aircond pada tahap sederhana atau kurang - berlaku kekurangan gas aircond menyebabkan kompresor bekerja lebih untuk mencapai suhu yang diperlukan. Mungkin berlaku kebocoran.

·         Angin tidak sejuk dan kompresor sekejap 'on' sekejap 'off' berkali-kali - sistem kompresor itu ada 'pressure sensor', jika tekanan di dalam paip telah cukup, kompresor akan berhenti. Jika kompresor itu 'on' dan 'off' berkali-kali, ini bermakna sistem aliran gas/cecair aircond telah tersumbat di mana-mana, biasanya pada 'expansion valve'.

·         Angin tidak sejuk bila kereta berhenti tetapi sejuk sikit bila kereta bergerak - kipas kondensor (di ruang enjin) tidak berfungsi dengan baik untuk menyejukkan cecair aircond. Kebocoran gas aircond pun mungkin puncanya.

·         Enjin kereta terhenti apabila aircond dihidupkan - kompresor telah 'jammed'.

·         Tiada kedengaran kompressor berpusing walau setelah dihidupkan aircond - sama ada tombol suis aircond telah rosak atau talisawat kompressor (aircond belting) telah putus.
 
 
 

PENYELENGGARAAN HAWA DINGIN PERODUA MYVI




 Nasihat Untuk Pemilik MYVI

 Kepada pemilik kenderaan PERODUA dari semenjak kenderaan ini dikeluarkan hingga sekarang. Agak-agaknya, sudah berapa kali alat penghawa dingin kenderaan tersebut di hantar kepada yang pakar untuk diselenggara.

Berikut adalah kos untuk menyelenggara penghawa dingin PERODUA MYVI.

Rm 250-Rm280.00

Kerja - kerja yang dijalankan ;

1. membuka panel hadapan kenderaan (dashboard) .
2. menanggalkan cooling coil set di tengah-tengah dashboard
3. menservis cooling coil.
4. menambah minyak compressor.
5. pemasangan semula cooling coil dan dashboard.
6. gas r134a free on.

Dan sekiranya pemilik berasa berat untuk mengeluarkan Rm 280.00. Ini adalah kos yang terpaksa ditanggung sekiranya sistem hawa dingin breakdown,,

1.compressor original Rm400.00 - Rm 600.00
2.cooling coil Rm 200.00-Rm400.00
3. kondensor Rm 300.00-Rm 400.00
4. valve Rm180.00-Rm280.00
5.flushing pipe Rm100.00-Rm150.00
6. gas r134a Rm80.00-Rm90.00

Sekian, terima kasih.


ALAT GANTI AIRCOND KENDERAAN

1. Compressor

2. Expansion Valve

3. Filter Drier

4. Preasure Switch

5. Cooling Coil

6. Kondenser

7. Kondenser Fan

8. Fan Motor (kondenser)

9. Blower Motor

10. Suction Paip

11. Charging Paip

12. Compressor Pully

Dan lain-lain yang berkaitan.

COOLING COIL



Terletak di bawah tempat letak kaki penumpang hadapan. Untuk kenderaan baru ada yang terletak di tengah-tengah dashboard. Harga dari Rm 280.00 hingga 1000.00 mengikut jenis kenderaan. Perlu dilakukan pembersihan setahun sekali.

COMPRESSOR


Terletak pada bahagian enjin. Jarang mengalami kerosakan. Tetapi perlu dijalankan pemeriksaan sekurang-kurangnya setahun sekali.

Harga dari Rm 300 hingga Rm 2000.00 mengikut model.

HARGA SERVIS AIRCOND

Anggaran harga servis aircond di area Johor Bahru lebih kurang RM 50.00- RM 80.00

Kalau area bandar, rasanya ada lebih sikit. Takde tukar barang, Hanya buat servis

jer dan masuk gas ( R12 atau R134A). Tapi, kalau ada tukar barang seperti filter

drier (bentuk mcm botol terletak dalam bahagian enjin warna silver atau hitam) dan

expansion valve (warna emas) jumlah lebih kurang RM 250.00 . Tapi, kalau ada

kebocoran kos nye lebih sikit. Bergantung pada alat ganti yang di tukar. Sebab tu

pengguna-pengguna kenderaan kena periksa aircond kenderaan setahun sekali. Sekurang-

kurangnya mereka dapat tahu problem yang berlaku pada aircond kenderaan mereka.

HARGA SPARE PART AIRCOND (ANGGARAN)

Harga yang di beri ini merupakan anggaran, dan harga ini adalah lebih kurang sama dengan mana-mana negeri di dalam semenanjung Malaysia.

Sekiranya perkakasan system aircond berada didalam keadaan baik, cuma pembersihan habuk-habuk dan tambahan gas yang sudah berkurangan kos nya antara RM 30 – RM80. Bergantung pada sesebuah kedai dan harga semasa barang mentah (Gas)
Sekiranya perkakasan (part) rosak caj tambahan dikenakan mengikut jenis kerosakan antaranya
- Reciever Dryer (RM 50 -70)
- Expansion valve(RM 90- 130)
- Cooling coil (RM 200 – 300)
- Condenser ( RM 250 – 350)
- Compressor ( RM 300 – 1000) mengikut model kereta dan model compressor
- Motor Kipas aircond radiator – RM 140 – RM100 (baru)
Sila semak terlebih dahulu harga-harga barangan sebelum pengantian dilakukan bagi mengelakkan kos yang tinggi. Sebaik-baiknya minta penerangan yang jelas sekiranya mekanik anda menyatakan sesuatu barang perlu ditukar.


copy paste :
http://usahawanmelayumuda.blogspot.com/p/aircond-kenderaan.html

Wednesday, April 15, 2015

Dituduh Gila Seks & Gay: Wak Doyok Mahu Buat Laporan Polis



Written by Bella | April 15th, 2015
Dilabelkan sebagai lelaki gila seks dan gay, Wak Doyok menerima pelbagai tomahan daripada masyarakat apatah lagi ada pula individu yang mengaku pernah menjalinkan hubungan songsang bersamanya satu ketika dahulu.





Merasa tertekan dan enggan lagi difitnah, Wak Doyok merencana untuk membuat laporan polis bagi membersihkan namanya dan tidak mahu perkara ini berpanjangan serta melibatkan ahli keluarganya.
Saya sendiri tidak tahu siapa orang berkenaan yang telah menulis benda-benda macam itu mengenai saya di Twitter. Ia adalah fitnah dan saya akan buat laporan polis.
Saya ada keluarga. Malah saya menjaga ibu dan bapa saya. Cerita-cerita macam ini bukan sahaja boleh meninggalkan kesan tidak elok kepada saya, bahkan buat keluarga saya juga.
Pada pendapat Wak Doyok, individu yang menyebarkan cerita tidak benar itu sengaja mencari perhatian dan publisiti murahan tanpa memikirkan kesan terhadap mereka yang difitnah olehnya.
Bagi saya, budak ini hendakkan perhatian. Mungkin dia hendakkan populariti untuk dirinya. Tetapi cara ini boleh meninggalkan kesan tidak elok kepada orang lain. Saya harap, jika seseorang itu hendak buat sesuatu, fikir dulu kesannya kepada orang lain.
Hal ini sedikit sebanyak telah menjejaskan kedudukan beliau sebagai duta mahupun model iklan yang  sekerasnya melarang beliau untuk terlibat atau dikaitkan dengan mana-mana perkara yang boleh menimbulkan kontroversi.





Jangan gentar Wak Doyok, jika anda tidak bersalah pasti satu hari nanti kebenaran akan terbongkar jua. Kami yakin perkara seperti ini mampu membuatkan anda lebih tabah dan kuat dalam industri.
Sumber Berita: Mangga Online

cite menarik yang lain

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...