Followers

...SELAMAT MEMBACA DAN MENGODEK....



PELAWAT :


SINCE 03 MARCH 2010

Monday, December 27, 2010

kisah PURDAH DAN KANCIL MERAH

 

korang penah dengar satu cite tak.. di zaman taun 1998-2000.... aku xsure.. tapi cite nie tersebar luas kat memane pon ..kawan-kawan aku yang merata negeri pon ade dengar kisah yang sama... iaitu : 
“ hantu purdah pakai kancil merah hantu nie kalau xsilap aku laa.. bukan hantu.. tapi dia mengamal kan susuk rasenya... pastu dia kena makan darah anak dara dalam 40 orang..
selagi xcukop selagi tue la dia kena cari n redah  hujung kampung sampai jumpe.... siap nek kancil merah lagi 660cc.. ade percaya??? KALAH CITE HANTU MAK LIMAH.... seramm kekencing nak cite....

mase nie nak di ikutkan aku nie tergolong dalam golongan anak gadis sunti la... lalalalala hakz malu laaa nak cite...tetibe ken... time nie bebudak skolah kan.. so bile da di sajikan dengan cite nie..seluruh kampung senyap sunyi... kawasan perumahan betutup memasing pintu tingkap bagai,sunyi sepi.. ... sbb di kabarkan wanita bepurdah nie akan jejalan “makan” tgh ari.. huhu~ so dia akan datang time tengah hari.. time mak bapak p keja.. time bebudak yang gadis sunti cam aku nie balik uma,, huhu

cite nie seram nok.. sebab muke dia buruk.. parot-parot.. siap ulat-ulat.. (bagi dramatik lebey) so sbb tue la dia pakai purdah... kalau dia minum darah tue.. dia akan cantik secara pelahan-lahan mengikut bilangan liter darah dan orang yang dia baham... giler scary kan... kalah cite twillight n vampire diaries macam nie.. siap leh uat filem kowtt....tapi.. kalau korang ade kat tempat gadis sunti cam kami-kami nie... korang pasti seram sejuk tau.... huhuhu.... sebab sasarannye ialah gadis sunti.. kikikiki....

so sepanjang balik sekolah.. dalam mase 3bulan.. kami jarang merayau-rayau kuar uma di tengah hari...,bile cite tue da reda.. barulah kami mENCANAk-CAnak kuar umah dengan hati yang girang gumbira...memang cite nie ade yang cakap siap kua masuk paper lagi... aku xpenah lak terbace.. dan xpernah laa pulak terjumpe... kalau ade sesapa yang penah dengar cite nie.. marilah sesama share ngn kekami nie tambah pengalaman.. penuhkan pengetauhuan.. huhuuhu.... 

dan untuk sape yang tak pernah tau, ha nie la aku sajikan cite nya pade korang.... huhu
so layan kan ajew k.... ini kisah benar tau... bukan cobaan....

Monday, December 20, 2010

HANTU MAK LIMAH PULANG PETANG

 

selamat pagi.. jarang kowt aku post sesuatu entry di pagi hari.. huhu otak ngah fresh la nie n ade mende nak cite.. laju jew aku taip..ari sabtu aku bekesmpatan tengok cite hantu kak limah balik rumah..penangan mamat khalid nie memang mengena.. cite nie kesinambungan dari dari filem zombi kamgpung pisang..nak di ekotkan aku xla beminat nak jengah panggung nak tgk cite lawak bodo cam nie.. cam zombi kampung pisang bagi aku xbest kot.. ker aku xtgk tue aku xpasti..
bile tgk  kekomen dari facebook pasal cite hantu kak limah nie.. hati melonjak2 nak p tgk.. memang full dari bawah smpai atas yang depan sekali kena dongak pon ade gak yang duduk.. giler kentang....,, sblm nie aku nak p tgk.. tp tiket asik full jugak.. ambik kau... bape ntah dia kutip nanti kan.....memule nak stat cite pon da ade lawak yang dia selitkan...
cerita yang ringan dan santai.. bile seram.. akan nampak jugak seram nya.. dan bile lawak memang gelak xhengat dunia laaa...lawak dia bukan cam cite senario cam lawak hampeh 2.. nie lawak bijak yang bermain ngan kata-kata.. bukan memek muke dan lawak bodo.. huhu.....


meh aku selit kan sinopsi dari cite tesebut :
Filem Hantu Kak Limah Balik Rumah adalah Kesinambungan daripada filem ‘Zombi Kampung Pisang’, filem ini Masih lagi mengekalkan genre komedi seram, filem ini juga bakal menampilkan kejutan demi kejutan.
Husin yang telah lama bekerja di Singapura mengambil keputusan balik ke kampung halamannya, Kampung Pisang. Apabila pulang ke rumahnya, Husin hairan melihat perangai pelik jiran sebelah rumahnya, Kak Limah yang langsung tidak bercakap dan rambut yang mengerbang semacam. Dia juga mengalami kejadian menakutkan ketika mahu tidur. Husin bergegas ke warung Pak Munawer, lalu menceritakan kepada orang-orang kampung yang mungkin Kak Limah sudah menjadi hantu. Abi Hurairah juga setuju dengan pendapat Husin kerana beliau juga mengalami peristiwa pelik ketika melihat Kak Limah di kawasan kubur. Pak Jabit yang memang bengang dengan Husin (kerana memutuskan ikatan kasih dengan anak gadisnya, Che Nin), menuduh Husin adalah pembawa nasib buruk kepada Kampung Pisang. Sebelum ini keadaan aman damai, sebaik sahaja Husin muncul, keadaan kembali kacau bilau.

Pak Abu mencadangkan agar mereka menyiasat apa yang berlaku sebenarnya. Beramai-ramai mereka ke rumah Kak Limah. Mereka menemui mayat Kak Limah yang hampir reput. Namun, setelah pengebumian jenazah Kak Limah, kampung mereka masih dihantui makhluk misteri di tengah-tengah malam.
Pelbagai bomoh dipanggil untuk menghalau hantu, malangnya tiada satupun bomoh yang berjaya menghalau hantu tersebut. Hantu apakah itu sebenarnya? Siapa yang berjaya menghurai misteri hantu Kak Limah tersebut? Temui jawapannya dalam ‘Hantu Kak Limah Pulang Ke Rumah’

 aku rase ade sambungan dia.. sbb ade yang menjadi tande tanye sket la bile panghabisan cite nie.. huhu... tp pelakon dia sume bawak watak memang best la.. terutama awie ngn  oku tue.. aku xpasti nama dia.. johan pon xkurang hebatnya.. kalau ade zizan myb lagi gempak....

aku rase cite nie mungkin boleh cecah 10 ke 15 juta... atau lebey.. 2 aku xpasti.. sbb ramai tol yang tengok sampai 3,4 kali.. sebab xpuas... sape yang rase nak besantai n ringan kan jiwa.. bawak lah family.. kengkawan n boipren or gelpren p tengok... xrugi punya.. n korang pasti tenang bile kuar nanti.. hahahahah...... cite nie aku rase agak ok dan xmembosan kan.. so nanti p la tangok k.. kalau korang rase tepengaruh ngn ayat2 manis aku nie.. huhuhu yihaaaaaaaaaaaa





*thanx tok seseorang sbb teman saya p tangok... wekkk  :P
makasih neng.... <3

Saturday, December 11, 2010

Republik - Izinkan Aku Mencintaimu >lirik


 


sungguh benar ku cintai mu
mesti kau tak anggap ku ada
ku tak akan menyintamu
untuk mencintai ku
ku xberharap kau cintai ku
ku xberharap kau balas cinta ku
yang ku harap kau izinkan
aku mencintai muuuuu..............

cinta ini sudah telanjur
ku miliki dari dirimu
biarkan cinta ku bersama mu
meski raga ku tak bisa bersama mu

ku tak berharap kau cintai ku
ku tak berharap kau balas cinta ku
yang ku harap kau izinkan aku mencintai mu
cinta ini sudah terlanjur 
ku milki dari dirimu
biarkan cintaku bersama mu
meski  raga ku tak bisa bersamamu.....

cinta ini sudah telanjur
ku miliki dari dirimu
biarkan cinta ku bersama mu
meski raga ku tak bisa bersama mu


download dan dengar

click sini :

http://www.4shared.com/audio/tLzptUHG/Republik_-_Izinkan_Aku_Mencint.html


untuk seseorang :)
wakakkakaakkak

Wednesday, December 8, 2010

MYEG Segalanya BERmula disini :)


bape hari yang lepas aku saje la nak usya rege roadtax aku kat kedai kecik kat mall. agen pada insurans nie... aku tanyekan rege cukai jalan aku.. dia check.tolak tambah siap kekonon ade potongan bagai.. harga dia dalam 1100 (bukan rege sebenar hanya sebagai contoh) ..time nie aku da pk.. alamak mahalnya akunye roadtax nak kena buat... ciss hampeh... dalam mase yang sama abang aku tolong aku buat melalui myeg.. siap  sampai umah lagi dia poskan... tau rege dia dalam bape jew??rm900 cam tue la giloorrr kan....?? banyak tue dia songlap duit aku...200 2 memacam korang boleh buat... bakpo nak p bayar runner bagai.... duduk dediam kat opis.. signup myeg.. esok-esok sampai da roadtax korg.. 200 leh shoping... hahahhaha

kebanyakkan rakyat malaysia menggunakan kereta dan motor hampir bejuta kereta ade kat jalan raya.. dan semuanya menggunakan cukai jalan,saman kan..kann.. dan ade jugak yang de 3,4 kereta.. 15bijik motor ker kan.....aku nak btau korang cara senang dan jimat untuk renewal roadtax,check saman n memacam lagi.. ekot pengalaman aku,aku penah renewal roadtax kat agen-agen kedai kecik kat mall,dorang ketuk kaw-kaw punye..siap btau rege insurans berapa.. 
runner punye upah berapa,upah pade dorang berapa,bayar kat bank berapa.. bongek gilerr... sibaik la aku jumpe myeg niee... xde la nak kena tiuppuuuu lagi... sbb dulu aku penah buat dengan ejen-ejen nie jugak.... sekali ade logo myeg jugak kat roadtax aku 2... maknenya dorang pon gune myeg laaaa????? gampunk..... dorg ambik kitenye duit rm200 sesenang...... rugiii dowww....... bek gune internet.. singup.. daftar.. masuk... bayar n ambik kat sane atau dorg pos kat uma.. kan ker senang............


korang signup.. pastu kalau ade saman dia btau melalui email.. senangkan.. semuanya hanya di hujung jari.. semak saman,nak pembaharui roadtax,lesen,kad pengenalan,saman pepentah dari pembandaraan,,, sume   ade.... da jimat masa/duit dan segalanya dengan myeg...

cara senang tok semak saman,pembaharui insurans dan cukai jalan.. mengapa perlu yang susah?? hehehe so layan :)




ape lagi??? meh laaa betindak la mengikut arahan.... hahahahaha

  click sini....




MAGIk KE?? OFCOS lerrrrr~

BORINK?? MENGANTOK?? XTAU NAK BUAT APE?? MEH AKU AJAR 1 MAGIC.. TRY BUAT EH... WALAUPON LAMBAT LAGI SEBULAN.. TP NAK JUGAK KORG BUAT.. MESTI TERUJA HABISS KORANG NANTI.. HAHAHAHA.......

1 – Copy text yang berwarna biru di bawah
2 – Paste in Note Pad (Full Screen)
3 – Tekan “CTRL+H”
4 – Di Colum “Find”, taip 6
5 – Di colum “replace”, taip _ (under score)
6 – Dan kemudian klik replace all… lihat apa akan berlaku!!!



6666666666666666666 6666666666666666 6666666666666666 6666666666666666 6666666666666666 6666666666666666 666666666666
6669966666996699669 9999999669966666 9966666669966666 6996699999999669 9666699666666666 6666696666666666 666666666666
6669966666996699669 9999999669966666 9966666666996666 9966699999999669 9666699666666666 6666999666666666 666666666666
6669966666996699669 9666666669966666 9966666666699669 9666699666699669 9666699666666666 6669969966666666 666666666666
6669966966996699669 9999999669999999 9966666666669999 6666699666699669 9666699666666666 6699666996666666 666666666666
6669969996996699669 9999999669999999 9966666666666996 6666699666699669 9666699666666666 6999999999666666 666666666666
6669999699996699666 6666699669966666 9966666666666996 6666699666699669 9666699666666666 9999999999966666 666666666666
6669996669996699669 9999999669966666 9966666666666996 6666699999999669 9666699666666669 9666666666996666 666666666666
6669966666996699669 9999999669966666 9966666666666996 6666699999999669 9999999666666699 6666666666699666 666666666666
6666666666666666666 6666666666666666 6666666666666666 6666666666666666 6666666666666666 6666666666666666 666666666666
6666666666666666666 6666666666666666 6666666666666666 6666666666666666 6666666666666666 6666666666666666 666666666666
6666666666666666666 6666666666666666 6666666666666666 6666666666666666 6666666666666666 6666666666666666 666666666666
6699666669966666666 6966666666699999 9996699999999669 9666666996666666 6996666699669999 9999669966666996 666666666666
6699666669966666666 9996666666699999 9996699999999666 9966669966666666 6999666699669999 9999669966666996 666666666666
6699666669966666669 9699666666699666 6996699666699666 6996699666666666 6999966699669966 6666669966666996 666666666666
6699999999966666699 6669966666699999 9996699999999666 6699996666666666 6996996699669999 9999669966966996 666666666666
6699999999966666999 9999996666699999 9996699999999666 6669966666666666 6996699699669999 9999669969996996 666666666666
6699666669966669999 9999999666699966 6666699666666666 6669966666666666 6996669999669966 6666669999699996 666666666666
6699666669966699666 6666669966699666 6666699666666666 6669966666666666 6996666999669999 9999669996669996 666666666666
6699666669966996666 6666666996699666 6666699666666666 6669966666666666 6996666699669999 9999669966666996 666666666666
6666666666666666666 6666666666666666 6666666666666666 6666666666666666 6666666666666666 6666666666666666 666666666666
6666666666666666666 6666666666666666 6666666666666666 6666666666666666 6666666666666666 6666666666666666 666666666666
6666666666666666666 6666666666666666 6666666666666666 6666666666666666 6666666666666666 6666666666666666 666666666666
6669966666699669999 9999666666666966 6666666999999996 6666666999999966 9999999966699966 6999666666666666 666666666666
6666996666996669999 9999666666669996 6666666999999996 6666666999999996 9966669966669966 6699666666666666 666666666666
6666699669966669966 6666666666699699 6666666996666996 6666666666666996 9996669966669966 6699666666666666 666666666666
6666669999666669999 9999666666996669 9666666999999996 6666666666669966 9969669966669966 6699666666666666 666666666666
6666666996666669999 9999666669999999 9966666999999996 6666666666699666 9966969966669966 6699666666666666 666666666666
6666666996666669966 6666666699999999 9996666996996666 6666666669966666 9966699966669966 6699666666666666 666666666666
6666666996666669999 9999666996666666 6699666996699666 6666666999999996 9966669966669966 6699666666666666 666666666666
6666666996666669999 9999669966666666 6669966996666996 6666666999999996 9999999966699996 6999966666666666 666666666666
6666666666666666666 6666666666666666 6666666666666666 6666666666666666 6666666666666666 6666666666666666 666666666666






KALAU DA DAPAT... TINGGALKAN LA JEJAK KORANG KAT SINI.... XBUAT MEMANG LAH RUGIII SESANGAT...... HUHUHU.....


Wednesday, November 24, 2010

GAMBAR YANG COMEL + KREATIF


LAME XUPDATE BLOG + ON9 FACEBOOK.. TANYE KABA KENGKAWAN.. SEHAT KE IDOK.. JEJAOH NIE DAPAT BALIK MEMANG SEDAP.. TUNGGU KEPULANGAN AKU.. NTI NAK BEJALAN SEPUAS HATI... MINTAK MAAF KALAU ADE YANG AKU XBALAS RESPON DIA KAT FB.. AKU LAME XON9.. CAM TUE GAK KAT CHAT BOX.. AKU XTEBALAS N XTEGODEK.. LAGI-LAGI CNI DI BLOCKNYA MACAM-MACAM.. MATI KUTU LA AKU..... LAGI-LAGI SEBAB KE BZ YANG AMAT MELAMPAU.....ADEH JUM LAYAN MENDE BAWAH NIE.....CUN KAN PIC-PIC NIE...  DAN COMEL GIER.. KREATIF LA SAPE YANG BUAT MENDE NIE SUME.. BEBOSAN,BEBORING.. LAYAN LA SUME NIE..

 






















 




Monday, November 22, 2010

BATU SEMPADAN NEGARA

KALI NIE NAK TUNJUK GAMBAR YANG MENUNJUKKAN SEMPADAN SESUATU NEGARA.. MACAM KAT MALAYSIA.. SELANGOR SEMPADAN DENGAN PERAK,NEGERI SEMBILAN.. NTAH-NTAH.. RUMAH KAT SELANGOR JAMBAN MASUK SEMPADAN NEGERI SEMBILAN.. BETAPA PENTINGNYA SEMPADAN DEKAT SESEBUAH NEGARA.. UNIKKAN GAMBAR-GAMBAR KAT BAWAH NIE.. SEMUANYA MENUNJUKKAN SEMPADAN DI SESEBUAH NEGARA DENGAN NEGARA JIRAN NYA.......

 SPAIN & PORTUGAL

 ENGLAND & SCOTLAND

 LAOS, MYANMAR & THAILAND

 ALGIERS & MOROCCO

 GERMANY & CZECH

 SPAIN & FRANCE

 MEXICO & USA

 KANADA & USA

 PARAGUAY,ARGENTINA & BRAZIL


 EUROPE & ASIA

 AFTER WAR BOSNIA & CROATIA


 PAKISTAN & CHINA

  ITALY & FRANCE

 MALAYSIA & INDONESIA (AREA SABAH SERAWAK)

 SOUTH & NORTH KOREA

 NEPAL & INDIA

 SAUDI & YEMEN

NORWAY & SWEDEN

 HOLAND & BELGIUM



( 393 ONE HD ) KOREAN CHANNEL

LAME AKU XUPDATE BLOG... KALI NIE AKU SAJE NAK CITE PASAI 1 CHANNEL KAT MALAYSIA DARI ASTRO BEYOND.. 393 ONE HD.. 1ST KALAU KORANG BELI PAKEJ BEYOND KORANG AKAN DAPAT LEBIH DARI 10 CHANNEL DARI HD..HD: GAMBAR YANG CANTIK,SEDAP MATA MEMANDANG.. AKU XBERAPE TAU SANGAT LA PASAL ASTRO BEYOND NIE.. TP APE YANG AKU TAU UNTUK MELANGGAN KENA ADE LCD TV SBB NAK DAPATKAN HD NIE RASE.

ok aku juz nak share pasal channel 393 one hd. bagi aku mungkin channel paling best la tok hilangkan bosan... sebab ade banyak yang best kat dalam nie.. antara nya variety shows:

-STARKING :
program show yang sempoi,giler-giler.. kalau kat luar dari channel sbs n kbs world.. program nie cite pasal tetamu yang di undang punya kelebihan tesendiri. macam bakat menyanyi ker.. atau satu kelainan dari orang kebanyakkan.. pengacara yang lawak.. pastu penonton yang memang selamba.. penonton dorang artis dorang sendiri.. ade kumpulan wonder girl,2pm,2am. pelawak pelakon n penyanyi.. kebanyakkan aksi dorang sume spontan..

-CHANGE :
  cerita pasal artis yang nak menyamar atau tukar muka untuk mengenakan kengkawan,family atau peminat. kekadang episod dia pon macam ade yang teharu jew tangok.. ade yang tukar muka pakai macam silikon topeng 2. makeup,memang real. sampai ade yang xperasan yang depan mata 2,suami dia,anak atau pon kawan sendiri..tukar muka macam sape yang dorang nak.. xde la 100% same.. ade la dalam 60% same.. lawak dan ade jugak yang menyedihkan.


-FAMILY OUTING / FAMILY COMES HERE




dari pengamatan aku bace n dengar kaba-kaba nya cerita nie tengah meletup kat malaysia....?? betul ker?? aku pon usha gak kat youtube tangok cite-cite nie.. memang lawak habis la.. sume artis korean very sporting.. cite nie pasal mc dan artis-artis yang terpilih pegi ke satu perkampungan atau pulau.. dorang duduk kat rumah orang,tuan rumah pegi becuti. dan dorang nie plak la yang ditugaskan untuk jaga rumah tue,kemas,jage lembu. cari sumber makanan,masak reramai dan sambil diselang selikan dengan game. kalau tengok memang pecah perot la korang wei.. lawak giler.. xcaya try serach kat internet family outing.. try layan kejab.... kalau kat channel 393 one hd nie leh tgk terus kat tv.. artis-artis dorang xde la cam artis mesia.. dorang sume xde nak kekaver.. burok.comot.. slamber jew...

DRAMA: 
MY GIRLFREND IS GUMIHO
RUN MACKEREL RUN




GIANT

DARING WOMAN






banyak lagi cerita,drama,game show yang sikit pon xmembosankan korang.. juz tambah astro b.yond.. da dapat rasenye channel nie.. sape yang hantu cerita korea.... aku rase memang patut la langgan channel nie.. dia da translet kan ke BAHASA MELAYU.. subtitle bahasa melayu atau pon korang leh alihkan suara ke bahasa melayu.. gambar cantik,sound sistem yang baik.. subtitle yang xbeterabur.. boleh akih suara.. setiap rancangan xmembosankan.. hahaha da macam keja ngan astro da aku nie promote dorang... 

walaupon aku da lame xtengok. tp aku slalau gak usya intenet.. dari program kat ctu la banyak kite tau cite-cite dari sane... macam Kim Jeong-Eun's Chocolate Concert nie pulak.. kat cni la kite nak kenal artis dari sane... group dorang lagu-lagu dorang.... siap ade translet lagi lagu-lagu dorang ko... ko ade??? xde p masukkan eh... huhu nti kalau aku da balik.. aku tgk pepuas.. pastu uptade kat korang eh.. sape penah tgk.. meh la share-share kat cni..... sape minat korean artis, memang patut tengok... lalalalala chau~






Tuesday, November 16, 2010

MENJUAL DAN MENGEDAR ALAT GANTI KERETA UNTUK SEMUA JENIS KERETA

MENCARI KEDAI UNTUK BARANGAN SPAREPART KERETA DARI SEMUA JENIS  KERETA...MAHUKAN YANG MURAH DAN BERBALOI....?? INILAH TEMPATNYA :

Menjual dan Mengedar alat-alat ganti kereta untuk semua jenis kereta... untuk orang perseorangan untuk kegunaan sendiri atau secara pukal oleh bengkel.. harga berbaloi..
BLUE LAKE AUTO SUPPLY KG SETIA KUANG.


ok ini entry kedua aku untuk bisnes abang aku.. dia bukak bisnes untuk alat ganti kereta. xkira ape jenis pun.. alat ganti kereta honda,perodua,proton,toyota,hyundai,bmw ape saje jenis kereta. dia juga pembekal kepada bengkel-bengkel kebanyakkannya area selangor dan kuala lumpur.. boleh beli dengan harga murah dan berpatutat dari tempat lain. macam minyak engine,minyak break,breakpad,timingbelt,cermin tingkap,pintu,sidemiror. pahtu memacam lagi la.. nie antara gegambar yang aku dapat snap.. aku pon bukan tau pon nenama bebarang nie. kalau korang nak cari sparepart bebarang kereta terus roger abang aku k.. dia pakar dalam bab2 sparepart nie.. p bengkel bayar harga upah saje meh.. xla kena ketuk kaw-kaw 
 punye...bateri ke hape ke sume ade..bagi aku kereta adelah pekara penting dan kebanyakkan sume orang memiliki kereta. dan setiap orang pon pasti akan servis kereta setiap kali balik kampung. betui x?? untuk dapat harga murah. jumpa lah pakar kereta anda.. huhuhu BLUE LAKE AUTO PART /BL AUTOPART

boleh call numb beliau : 012-6267659 @ Brader LAH
betempat di KUANG KG SETIA SG BULOH. senang sangat mau cari




 nie lah owner dam orang kuat di belakang tabir..







 spark plug untuk kereta myvi tahun 2004-2010

 minyak engine untuk kereta myvi semi syentetic 5w/30


 ade memacam lagi alat ganti kereta

 engine oil 10,000 km harga rm75

SPRING SPORT UNTUK KERETA MYVI

aku banyak snap pix berkaitan myvi sebab aku pakai ketamyvi. tp kat cni ade jual alat ganti untuk semua jenis kereta.. kalo rase nak cari n menjimatkan roger abang aku uncle dol. trima kasih 

Nk cari spare part / nak cari alat ganti kereta murah & berbaloi2....


LINK KEDUA : PENGEDAR ALAT GANTI KERETA

cite menarik yang lain

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...